vineri, noiembrie 15, 2024

Ultima ora

Sport

Cum să-ți îmbunătățești nivelul de concentrare!

Să rămâi focusat pe o sarcină poate fi dificil mai ales atunci când ești în permanență distras. În condițiile mediului de lucru actual, întreruperile sunt doar la un click distanță. Pentru că atunci când nu ești deranjat de colegi, poți oricând să îți verifici contul de Facebook sau să primești un e-mail cu o ofertă tentantă.

Din fericire, concentrarea se poate exersa. Cu cât îți dorești mai mult să afli cum și lucrezi la asta, cu atât mai mult îți poți dezvolta capacitatea de a fi atent. Abilitatea de a te concentra și efortul mintal direct sunt esențiale pentru învățarea lucrurilor noi, atingerea scopurilor și pentru performanță. Fie că încerci să termini un raport urgent sau să participi la un maraton, concentrarea face diferența dintre succes și eșec.

  1. Începe prin a-ți evalua nivelul de concentrare și vezi cât de puternic este în prezent. Citește afirmațiile de mai jos și alege-le pe cele care te descriu cel mai bine:
  • Am momente când visez cu ochii deschiși atunci când lucrez la o sarcină importantă.
  • Mi se pare dificil să nu mă las distras.
  • De multe ori ma defocusez și uit la ce lucrez. Apoi trebuie să o iau de la capăt.
  • Mă concentrez pe sarcini dificile în prima parte a zilei când știu că sunt mai vigilent.
  • Îmi place să-mi fixez obiective și să împart sarcinile pe segmente pentru a fi mai ușor de îndeplinit.
  • Dacă mă deconcentrez, iau o scurtă pauză apoi revin la ce lucram.

Dacă te identifici mai mult cu primele  trei afirmații, atunci trebuie să mai lucrezi la concentrarea ta mintală. Dacă ți se potrivesc ultimele trei, atunci ai bune abilități de concentrare, dar le poți îmbunătăți cu puțină practică.

Policlinica Buna Vestire Craiova
  1. Elimină distragerile

De obicei, tindem să subestimăm puterea distragerilor. Indiferent sub ce formă apar, fie că e vorba de un radio pe fundal sau un coleg care se oprește brusc în fața ta să vorbiți, efectul lor trebuie minimizat.

O metodă bună este de a cere să fii lăsat în pace pentru o anumită perioadă de timp. Sau îți poțo găsi un loc mai liniștit atunci când ai un task de terminat unde poți lucra fără să fii întrerupt. Biblioteca, sala de ședințe sunt locuri bune pe care le poți încerca.

Dar nu toate distragerile vin din exterior. Zgomotele de mediu sau întreruperile sunt uneori mai ușor de controlat decât distragerile interne care duc la defocusarea atenției. Epuizarea, problemele personale, slaba motivație pot fi însă mai greu de evitat.

Asigură-te că te odihnești bine și nu lăsa gândurile negative să te distragă.

  1. Concentrează-te pe un singur lucru odată

Multitasking-ul poate părea o modalitate bună de a face lucrurile mai rapid însă are mai degrabă un efect negativ. Jonglarea cu mai multe sarcini în același timp poate reduce drastic productivitatea și capacitatea de a fi atent asupra detaliilor.

Gândește-te la atenția ta ca la un reflector. Dacă arunci lumina pe o anumită zonă, poți vedea lucrurile mai clar. Dacă răspândești aceeași cantitate de lumină într-o camera întunecată mare, poți doar să întrezărești conturul obiectelor.

  1. Încearcă să iei o scurtă pauză

Ai încercat vreodată să te concentrezi asupra aceluiași lucru o perioadă lungă? După un timp, devine din ce în ce mai dificil să-ți canalizezi resursele mintale asupra sarcinii pe care trebuie să o duci la îndeplinire. În acest punct, nu doar concentrarea ci și performanța suferă. Explicația psihologilor se leagă de tendința creierului de a ignora sursele constante de stimulare. Atunci care e soluția?

S-a descoperit că atunci când luăm pauze scurte, schimbându-ne obiectul atenției, putem îmbunătăți capacitatea de concentrare. Deci data viitoare când lucrezi la o sarcină pe o perioadă mai lungă, asigură-te că faci pauze din când în când. Mută-ți atenția pe ceva care nu are legătură cu task-ul tău, doar pentru câteva momente.

  1. Continuă să practici consolidarea concentrării

Nu se va întâmpla nimic peste noapte. Chiar și sportivii profesioniști au nevoie de mult timp și practică pentru a-și consolida abilitățile de concentrare. Recunoaște impactul pe care îl au distragerile asupra activității tale. Dacă te străduiești constant să-ți îndeplinești obiectivele și să descoperi care sunt cauzele distragerilor tale, vei învăța să pui o valoarea mai mare pe timpul tău. Prin consolidarea atenției mintale, vei descoperi că ești capabil să realizezi mai mult și să ai mai mult timp pentru lucruri care îți aduc bucurie și satisfacție

Politica