O echipă condusă de cercetatori de la Northwestern University din Statele Unite a analizat datele de la cazurile COVID-19 din mai mult de zece țări, printre care China, Iran, Germania, Italia și SUA. Cercetătorii au comparat nivelurile de vitamina D în rândul populației din țările respective înainte de pandemie și au găsit o corelație puternică între deficitul vitaminei și o complicație cunoscută drept „furtună de citokine” dar și o legătură între carența de vitamina D și o rate ale mortalității ridicate.
„Furtuna de citokine poate afecta grav plămânii și cauza sindromul respirator acut sever, provocând moartea pacienților”, spune Ali Daneshkhah, unul dintre autorii studiului într-un comunicat presei. „Acest lucru pare să omoare majoritatea pacienților COVID-19, nu distrugerea plămânilor de către virus. Sunt complicațiile legate de reacția greșită a sistemului imunitar”, susține cercetătorul.
Un alt studiu a găsit o legătură între nivelurile ridicate ale vitaminei D și mai puține cazuri de infecții și decese cauzate de noul coronavirus. Potrivit studiului publicat în revista medicală Aging Clinical and Experimental Research, cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că rândul a 20 de țări europene cele cu cel mai ridicat nivel mediu al vitaminei D au înregistrat mai puține cazuri COVID-19 și o rată a mortalității mai scăzută.
Italia și Spania, de exemplu au înregistrat o rată a mortalității mai ridicată decât celelalte țări din studiu, ambele având un nivel mediu al vitaminei D mai scăzut în rândul populației, scrie realitatea.net