Timpul este una din cele mai importante resurse si e neregenerabila. Ca si munca, timpul este unul din pilonii succesului. Absolut toti oamenii care reusesc in viata au invatat sa-si organizeze bine timpul si absolut toti oamenii care nu au succes isi irosesc timpul cu activitati ce nu le folosesc. Cine vrea sa duca la bun sfarsit ceea ce conteaza pentru el si ce este cu adevarat important, trebuie sa inceteze ”sa fie ocupat cu a avea treaba”.
- Metoda 1: un singur proiect. Pentru o perioada de cateva luni sau un an iti vei dedica tot timpul (liber sau, dupa caz, cel de la serviciu) unui singur proiect, obiectiv sau scop. Vei alege ce e mai important pentru tine si te dedici in intregime acelui obiectiv. Toti oamenii de succes sunt de acord ca este cea mai buna varianta de a te concentra la maxim si de a avea rezultate remarcabile. Ei sustin ca nimic nu te ajuta mai mult decat a fi implicat suta la suta intr-un singur proiect. In acest fel ai timp suficient si mai putine distrageri.
- Metoda 2: impartirea procentuala a timpului. Presupune sa-ti prioritizezi activitatile si cand ii aloci fiecareia un interval de timp, sa-i acorzi celei mai importante 40% din timpul disponibil, urmatoarei 30%, apoi 20% si 10%. Daca ai la dispozitie 5 ore, cea mai importanta activitate va beneficia de 2 ore, urmatoarea ca importanta de 1 ora si jumatate, apoi 1 ora, respectiv jumatate de ora cea mai putin importanta. Procentele in cazul tau pot fi altele, acesta este doar un exemplu. In plus, poate ca tu ai de facut doar trei activitati, sau chiar mai multe. In general se aplica treburilor foarte importante, dar nu urgente, ce tin de proiecte extinse in timp. Metoda se potriveste cel mai bine in organizarea timpului la serviciu. De exemplu, ordinea activitatilor unui manager sau antreprenor ar putea fi: 1) imbunatatirea relatiilor cu clientii si cresterea numarului lor, 2) sporirea calitatii produselor si serviciilor, 3) cresterea eficientei productiei, 4) conservarea resurselor umane si tehnologice si imbunatatirea proceselor.
- Metoda 3: incepe cu ce e important. In acest caz trebuie sa rezolvi mai intai ce e urgent si important. Unii oameni sunt foarte ocupati, au multe treburi de rezolvat pe parcursul unei zile, majoritatea nu necesita mult timp, insa sunt urgente, sau importante sau ambele. Aici trebuie sa fii flexibil; incepi cu ce e urgent, intercalat cu ce e important. Incerci sa fixezi in timp activitatile importante, dar trebuie sa jonglezi cu treburile scurte, pe care le vei strecura intre cele mari si importante. De exemplu poti spala masina sau te poti tunde cat timp copilul e la inot. Aceasta metoda este potrivita pentru mamicile cu copii mici, care de obicei sunt foarte ocupate. Este destul de greu sa ai un astfel de program si ar fi bine ca el sa dureze maxim cativa ani, deoarece este epuizant. Vrem sa realizam cat mai multe treburi in timp cat mai scurt, dar daca ne afecteaza sanatatea, atunci nu putem vorbi de eficienta pe termen lung. Daca esti nevoit sa apelezi la aceasta metoda, reciteste articolul despre prioritizare si incearca sa delegi cat mai multe din treburile ultimelor doua categorii (urgente dar neimportante si pe cele care nu sunt nici urgente nici importante). Altfel s-ar putea sa nu-ti ajunga timpul pentru cate treburi ai de facut.
- Metoda 4: proiecte paralele. Daca esti ocupat, dar nu atat de mult ca o tanara mamica, ti se potriveste aceasta metoda. Unii oameni nu pot sa se ocupe de un singur proiect pentru o perioada lunga, deoarece sunt nevoiti sa lucreze in paralel la mai multe. Ei ar trebui sa aloce cate 2-3 zile pe saptamana unui singur proiect, apoi alte 2-3 zile altui proiect, in functie de cate obiective vor sa atinga in acelasi timp. Intotdeauna exista un proiect mai important decat altele, caruia e bine sa i se aloce un interval in plus in timpul liber de la sfarsit de saptamana. In acest caz nu se obtin randamente maxime in nici unul dintre proiecte pentru ca nu apuci sa te concentrezi. Risti sa nu poti da ce ai mai bun in tine si sa nu obtii rezultatele de care ai fi capabil. Varianta: te ocupi timp de o saptamana de un proiect, urmatoarea saptamana de altul si asa mai departe, apoi o iei de la capat.
Poti sa incerci pe rand fiecare dintre aceste metode si sa vezi care ti se potriveste mai bine, sau sa le adaptezi programului si obiectivelor tale si sa le imbunatatesti.