S.M.U.R.D. Vâlcea va împlini 12 ani de la înființarea în data de 26 septembrie. Salvatorii vâlceni vor sărbătorii la muncă, așa cum au făcut-o mereu. Oameni curajoși, cu putere, în care cetățenii își pun baza zi de zi, pentru că dacă nu ar fi ei, lucrurile ar arătat cu totul diferit. Așa cum spun reprezentanții IGSU România: „Fiecare misiune înseamnă efort și responsabilitate! Adrenalina îi ține în priză pe salvatori pe timpul intervențiilor, care, de cele mai multe ori, presupun un consum imens de energie!”.
Departamentul pentru Situații de Urgență a povestit pe scurt cum personalul voluntar SMUR din țară s-a transformat în ceva profesionist.
„În anul 1991, SMUR a primit prima ambulanță de reanimare sub forma unei donații din Germania. Aceasta urma sa ușureze și în același timp să ridice nivelul îngrijirii pacientului în prespital. Până în octombrie 1990, noul sistem a funcționat în totalitate cu personal voluntar. Conducătorii ambulanței SMURD erau studenți ai Facultății de medicină, medici sau voluntari ai Crucii Roșii din Tg. Mureș. După ce încercările de colaborare cu diferite instituții nu au avut rezultatul dorit, în luna octombrie 1991 a început o perioadă experimentală de 6 luni punând echipajul Serviciului Mobil de Urgență și Reanimare sub coordonarea operativă a Grupului de Pompieri Militari Mureș, care urma, în această fază să asigure conducatorii auto pentru ambulanța de reanimare și spații de cazare și instruire pentru personalul medical al SMUR-ului. Această încercare care avea să reușească și să devină permanentă a fost bazată pe modelele aflate în multe țări din lume unde pompierii sunt direct implicați în acordarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor. În noul model de funcționare, SMUR-ul era sub coordonarea Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă din punct de vedere medical și sub coordonarea Pompierilor din punct de vedere operativ”, se arată în comunicatul Departamentului pentru Situații de Urgență.