marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Lucian Ciobanu, primarul municipiului Calafat: Provocările primului mandat

„Primul mandat ca și administrator al unei comunități a fost palpitant, nu am avut experiență, am fost nevoit să învăț pe parcurs” – Lucian Ciobanu

Lucian Ciobanu, primarul municipiului Calafat, candidat PMP pentru un nou mandat, a explicat ce a reuşit să facă în oraş, dar şi care au fost eşecurile primului mandat. Lucian Ciobanu a mărturisit că l-a ajutat experienţa avută în mediul privat. „Dacă nu aș fi avut, nu i-aș fi prins cu furăciunile”, spune edilul.

Primarul afirmă că la începutul mandatului a găsit mizerie şi dezinteres în administraţia locală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Când am venit în 2016 la Primărie, am venit după o perioadă în care Consiliul Local nu s-a mai întâlnit în ședință două luni de zile. Toată perioada asta nu a fost buget, era mizerie peste tot, ierburi peste tot. Am muncit cam o lună, o lună și ceva ca să curăț orașul de ierburi și de mizerii. Același lucru era și la stadionul de fotbal, tribunele pline de iarbă, gunoaie și iarbă peste tot. Am găsit un oraș neadministrat, tot din cauza certurilor dintre consilierii locali. În Primărie, erau fiecare pe posturile lor, cum i-am găsit așa am lucrat cu ei, nu am făcut mari modificări. Avuseseră un proiect pe care îl implementaseră, pe Programul Național de Pescuit. Pentru că ei nu respectaseră termenele, am fost eu nevoit să dau banii înapoi, vreo 6 miliarde și ceva, reeșalonat. Deci era proiectul de 13 miliarde, 6 jumătate primiseră avans și încă 6 jumătate s-a dat din bugetul local, urmând să primească de la AMEPOB, dar din cauza faptului că nu au respectat termenele am fost nevoit să le dau înapoi și avansul pe care îl primisem. Ce este cel mai grav este acea baltă, că era vorba de o baltă care se dorea a fi folosită pentru reproducerea peștilor. Acea baltă nu a fost făcută cum trebuie și nu ține apă și respectă exact nivelul Dunării, adică dacă Dunărea crește, intră apă, dacă scade sub fundul bălții, rămâne pe uscat totul”, spune Lucian Ciobanu, candidatul PMP la un nou mandat în funcţia de primar al municipiului Calafat.

Probleme au fost şi cu clubul de fotbal, după cum spune edilul: „În prima fază m-am lovit direct, de probleme. Prima problemă a fost că nu puteam să organizez clubul de fotbal, că a fost o urgență, trebuia înscrisă echipa ca să poată să lucreze. Cel care fusese numit președinte, luase examenul de președinte, a lucrat 4 ani fără să fie angajat. Deci a luat examenul și nu i s-a făcut contract de muncă și tot ce a făcut el a făcut practic nelegal, n-avea voie să semneze atât timp cât nu avea contract de muncă, zic eu”.

Lucian Ciobanu afirmă că a încercat să depună, pe fonduri europene, mai multe proiecte, însă la multe dintre acestea s-a lovit de probleme.

„Din 2016 până în 2017 nu se deschisese nici un fel de axă de nimic. Primele proiecte pe care le-am scris cred că au fost la începutul anului 2017 și erau proiecte transfrontaliere, colaborare România-Bulgaria. Am depus, cred că am avut 6 sau 7 proiecte și am vrut să le încărcăm pe toate în aplicație și când să încarce, au intrat numai niște proiecte mai ușurele. Adică am obținut pe muzeu, să dotăm cu ecrane, podele interactive și holograme, deși eram interesat să fac reparații la muzeu, reabilitare și restaurare, dar ăla nu a fost încărcat. Am întrebat și la bulgari și au spus că a fost ceva… Bulgarii depuneau proiectele, ei erau lider de proiect. Un alt proiect pe care l-am depus era Reabilitarea și Modernizarea Străzii Jiului, porțiunea dintre HTC și port. Când a fost să se finanțeze, era proiectul aprobat și era pe lista de așteptare, în funcție de banii care urma să ni se dea. În final ni s-a dat și ăla. Și am mai avut încă un proiect, era cartografierea malului Dunării și scrierea unui proiect ca să stabilizăm malul. Acel proiect avea inclusiv o barcă în el și din ce mi-aduc aminte, la fel, nu a fost încărcat tot și ni s-a dat doar parțial, 80 de mii de euro, pe care eu i-am refuzat, pentru că nu puteam să facem nimic din proiectul ăla cu 80 de mii de euro. Am pierdut la fel Strada Traian pentru că se pare c-au încărcat un alt proiect, au încărcat bulevardul de centură cu proiectul de la strada Traian. A fost o mânărie aici. S-a întâmplat ceva la proiectele astea de atunci. N-am putut să sancționez, că în momentul în care am încercat… se pare că din Bulgaria a fost. Ăștia au transmis bine de aici, dar acolo, ăia au făcut încurcăturile. Ori au făcut intenționat, ca să ne dea nouă, că știți, un proiect se duce cam la 3 milioane de euro maxim și au făcut în așa fel încât noi unde avem mai puțin și ei mai mult să se-ncarce proiectele, iar unde noi aveam mai mult, nu… Cred că de aici asta e concluzia, că e posibil să fie partea bulgară de vină. Cam 600 de mii de euro s-a încasat pentru muzeu, pentru holograme, podele și ecrane interactive, și pe Strada Jiului 750 de mii de euro”, declară Lucian Ciobanu.

S-au obţinut finanţări pentru oraş pe mai multe programe, sumele ajungând la peste 500 miliarde lei vechi.

„Am început să scriem pe PNDL, pe POR, pe POCA. Am mai făcut prin GAP un proiect. Valoarea totală, în perioada 2017-2020, a proiectelor aprobate și finanțate este undeva la 537 de miliarde de lei vechi. Pe POR am avut reabilitare, modernizare și dotare Liceul Tehnologic „Ștefan Milcu”, ăsta era 2.100.000 de euro. Pe urmă, al doilea proiect era o zonă de agrement pentru tineret. Au fost scrise și nu am fost lăsat de consilieri să le depun, nu s-a aprobat. Pe urmă era transportul ecologic, cel cu autobuzele electrice, 3,5 milioane de euro. La fel am vrut să aprobe parcările că acolo aveam nevoie de 12 voturi și nu am putut să mai depun proiectul. La Compania Națională de Investiții puteam să facem o sală de sport, ni s-a dat documentele să completăm tot. După ce ne-am pus de acord cu locația în care vrem s-o facem, în final, anul trecut au scos-o de pe lista de investiții, acolo nu trebuia decât banii pentru avize și autorizații, în rest, totul făcea CNI. La fel și cu terenul de fotbal, dotat după ultimele standarde (se fac 130 în toată țara) ne trebuia 2.600 de lei pentru avize. La o săptămână au scos de pe listă”, spune edilul.

Întrebat de ce nu au fost aprobate documentaţiile, Lucian Ciobanu a declarat că crede că motivele au fost unele politice: „Ei tot timpul găseau motive, că ce ne trebuie nouă liceu, că se va închide, că ce ne trebuie zonă de distracție că la noi sunt plecați tinerii, dar realitatea este că ei de fapt au vrut să mă împiedice să realizez ceva ca să poată avea șanse la alegerile din 2020. Asta e singura explicație. E vorba de interese de grup și personale. Candidatul PNL-ului chiar s-a opus din start la tot ce se voia să se facă și a fost ajutat de ALDE, care de fapt ALDE trebuia să fie în alianță cu noi, de la început de doi consilieri ALDE a fost ajutat. Domnul Trăistaru și omul lor de casă, domnul Cosmin Catrina. Iar acești oameni nu numai că s-au opus la aceste proiecte, s-au opus venirii oricăror investitori, pentru că dacă venea cineva și cerea un spațiu nu se dădea. De exemplu, în 2019 am avut bugetul blocat până la sfârșitul lunii iunie, proiectul cu Bulevardul Tudor Vladimirescu care trebuia să înceapă în luna martie a fost blocat până în august și a început în septembrie pentru că nu au vrut să aprobe diferențele de salarii conform ordonanței 114”.

Trei investiţii importante s-au făcut din bugetul local.

„În primul rând, pentru dotări la spital s-au băgat peste 13 miliarde din bugetul local și alte 13 miliarde pentru funcționarea spitalului. În total vreo 26 de miliarde s-au dus pe spital. Apoi am făcut reparații pe diverse porțiuni de străzi care erau mai distruse, în total vreo 2,6 km, cu bani din bugetul local. Tot cu bani din bugetul local am făcut parcarea de la intrare de la spital. Am făcut la Casa de Cultură, am făcut parcare. Erau agenți economici care aveau nevoie de locuri de parcare. Am făcut parcare la ANL. Am făcut parcare printre blocuri, în Mocador. Trotuare am mai făcut în față la Lidl, pe Tudor Vladimirescu. Am făcut terenuri sintetice la școli, și la liceul agricol am asfaltat un teren. Le-am mai cumpărat o centrală și am băgat încălzire la creșă, la Grădinița cu program prelungit. Am cumpărat generator la liceul agricol. Am adus 500 de miliarde în Calafat și mai puteam să mai aduc minim 650 și nu am putut să-i aduc din cauza votului consilierilor locali, care nu au aprobat indicatorii tehnico-economici pe proiecte”, afirmă Lucian Ciobanu.

Primarul Calafatului spune că nu a uitat nici de satele aparţinătoare: „Am încercat și pentru satele aparținătoare. Am făcut din bugetul local iluminatul public peste tot, am băgat camere de luat vederi, câte 3 în fiecare sat deocamdată, urmează să mai punem. Am făcut balastare la Basarabi și la Golenți pentru că am văzut din campanie că mergeai prin nămol și a fost prima chestie pe care am făcut-o. Am avut doar pe Ciuperceni, pentru că Ciuperceni este singurul sat aparținător care are atât apă cât și canalizare. La celelate a început canalizarea chiar acum, pe masterplanul de apă și canal al Consiliului Județean. Pentru Ciuperceni am depus un proiect de asfaltare în totalitate pe fonduri de Dezvoltare și Investiții și a fost aprobat și odată cu căderea Guvernului, venirea PNL-ului, nu s-a mai finanțat, deși aveam contract de finanțare. Am înțeles că este posibil să reia programul. Era vorba de vreo 128 de miliarde de lei vechi, până în 3 milioane de euro, pentru tot satul. Înainte să depun acest proiect, am apucat și la Ciuperceni am și asfaltat două străzi. Am vrut s-o asfaltez pe a treia anul ăsta, am pus 11 miliarde, dar consilierii majoritari au luat banii și i-au făcut bucăți în așa fel încât orice obiectiv pe care l-au propus ei să se facă, să nu poată fi realizat, pentru că știți că în momentul în care vrei să faci o investiție trebuie să ai toți banii și au pus în așa fel încât să nu pot face nimic. Același lucru mi s-a întâmplat cu piața industrială, care a luat foc. Am venit la ei cu propunerea de a face o promenadă comercială pe HTC în care fiecare magazinaș să fie independent. În cazul unor incendii sau altceva, să nu fie puse în pericol celelalte, cum s-a întâmplat și a luat tot foc. Nu au fost de acord cu această propunere. Era doar un studiu, l-am prezentat, l-am făcut fără bani, și au zis „vrem pe aceași locație, fă proiectul și dă drumu la treabă”. Gata, am plătit proiectul și anul ăsta l-am băgat în lista de investiții, iar în lista de investiții aveam 8 miliarde și au zis că nu mai vor piața aia, vor piața agroindustrială, să-i facem etaj cu 8 miliarde, deși piața aia este pe stâlpi de metal și nu se poate face așa ceva. Obținusem bani de la Grupul de Acțiune Locală, 200 de mii de euro, ca să o reamenajăm cu acoperiș și să facem niște spații în interior. Le-am făcut plângere (consilierilor) la Procuratură pentru abuz în funcție la toți, pentru că acești oameni și-au bătut joc și de mine și de salariați. Ne-au ținut fără salarii 3 luni de zile. În aceste luni, trei angajați au făcut accidente vasculare, dintre care doi sunt pensionați deja”, declară edilul.

Primarul vorbeşte şi despre furt şi documente falsificate: „În ceea ce privește investitorii, am încercat să eliberez punctele termice pentru că sunt niște clădiri care ar putea fi folosite pentru spații comerciale, spații de producție, laboratoare de analize, cabinete medicale, săli de fitness. Și cred că le-am băgat de cel puțin cinci ori pe ordinea de zi ca să luăm fierul din ele și să le punem la dispoziția celor care vor să facă ceva. Nu au fost de acord, motivând că s-a furat fier de acolo. Le-am spus, am făcut inventarul, luăm ceea ce este real pe teren, nu avem altă soluție. Dați-mi inventarele, inventarele s-au furat din primărie, nu există. Așa cum s-au furat o grămadă de documente care îi incriminau pe ei cu măgăriile pe care le-au făcut și s-au refăcut alte documente false, semnate în fals. Cei care erau membrii grupării. Primul mandat ca și administrator al unei comunități a fost palpitant, nu am avut experiență, am fost nevoit să învăț pe parcurs. Norocul meu e că am avut experiență din domeniul privat, dacă nu aș fi avut, nu i-aș fi prins cu furăciunile, pentru că în momentul când am cerut o situație cu materialele și mi s-a spus că avem nu știu câte miliarde, mi-am dat seama că eu nu am pus decât borduri vechi și am făcut lucrări cu materiale nefolosite și nu aveam de unde să am. Când mi-au spus că sunt peste 7 miliarde pe materiale de construcție am făcut foarte simplu calculul. În schimb, toți ăștia care erau în grupare și-au făcut case, blocuri la copii, la prieteni, la amanți.

Dosarul a fost la DNA și a fost ținut până acum câtva timp, când am început eu să chițăi pe Facebook. Acum au dat că nu e de competența lor și să se ocupe poliția”.

Edilul mai afirmă că „a trebuit să demolez structura pe care am găsit-o aici și să mă apăr și pe mine pentru că toți ăștia pe care i-am dat afară”.

Lucian Ciobanu spune că a avut reclamaţii şi sesizări la toate organele statului: „Am avut 38 de reclamații și sesizări, pornind de la Poliție, Procuratură, DNA, DGA, Direcția Sanitar-Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Garda Forestieră, Comisia Națională de Combatere a Discriminării, Avocatul Poporului, CNASAS, că au zis că am fost securist. Deci nu există organ al statului la care eu să nu fi avut sesizare. La Garda de Mediu m-au amendat, 10 mii de lei, și Comisia Națională de Combatere a Discriminării m-a amendat 1.000 de lei că au tras concluzia că am discriminat o femeie, deși nu eu eram șeful ei. Chestia e că am contestat, pentru că au dat rezultatul după un an și ceva și trebuia să finalizeze în 6 luni. Celelalte sesizări au fost clasate pentru că erau minciuni. Au încercat cu fel și fel de chestii. Să bage persoane pe care să le angajez și să-mi dea bani, să mă duc în concedii pe bilete de pregătire profesională, să luăm, când plecăm, motorină de la garaj. Nu am picat în niciuna din chestiile astea”.

Comandat de PMP Dolj, executat de SC Inter Regional Management SRL, cod AEP 21200020.

Politica