Aproximativ un sfert dintre unităţile de învăţământ din Olt vor funcţiona fără autorizaţie sanitară în noul an şcolar. Potrivit unei informări transmise miercuri de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt, solicitările de autorizare le-au fost respinse din motive precum lipsa sursei de apă potabilă, grupuri sanitare necorespunzătoare ori din cauza stării clădirilor.
În Olt există 492 de unităţi de învăţământ, dintre care 370 au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 122 sunt neautorizate. În această ultimă situaţie se află 120 de unităţi ale căror solicitări de autorizare au fost respinse și două unităţi şcolare care nu au solicitat autorizaţia sanitară.
Reprezentanţii DSP Olt au menţionat că motivele respingerii solicitărilor de autorizaţie sanitară sunt: lipsa sursei proprii de apă potabilă sau faptul că apa nu respectă parametrii de potabilitate; clădiri cu faţade, tavane pereţi sau acoperişuri deteriorate; grupuri sanitare necorespunzătoare (deteriorate, număr insuficient de cabine, grupurile sanitare nu sunt separate pe sexe, lipsa grupurilor sanitare pentru personalul didactic); lipsa sistemului de canalizare; mobilier şcolar degradat sau neadaptat vârstei copiilor aflaţi în pregătire; lipsa platformelor betonate pentru colectarea reziduurilor; gardul împrejmuitor incomplet sau lipseşte.
În comparație cu anii precedenţi, proporţia unităţilor şcolare neautorizate este în scădere, iar câteva zeci de unităţi au în derulare proiecte de modernizări şi reabilitări, scrie Agerpres.