Două explozii puternice au avut loc în capitala Libanului, una în apropierea portului maritim din Beirut. Cel puţin 78 de oameni au murit şi 4.000 au fost răniţi, potrivit unui bilanţ provizoriu.
Spitalele lucrează la capacitate maximă, unele dintre victime fiind tratate chiar în stradă. De asemenea, exploziile s-au soldat și cu pagube materiale: un vapor a fost cuprins de flăcări, în port, mai multe clădiri au fost avariate și zeci de geamuri s-au spart.
Cauza exploziilor nu a fost încă identificată, însă potrivit ministrului de Interne din Liban acestea s-ar putea datora azotatului de amoniu, păstrat în depozitele portuare din zonă.
Multe clădiri au fost avariate de explozie, inclusiv sediul fostului premier Saad Hariri şi biroul CNN, pagubele ajungând până la 10 kilometri, au declarat unii martori, iar imaginile făcute publice pe internet arată cum maşinile au fost răsturnate.
Zona portului a fost izolată de forţele de securitate, care nu lasă să pătrundă în zonă decât protecţia civilă, ambulanţele şi camioanele de pompieri. Jurnaliştilor li s-a interzis accesul, potrivit unui corespondent al AFP.
În zona cartierului portului, distrugerea este totală, mai scrie France Presse, citată de Adevărul.
Guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, a declarat marţi, în timpul unei vizite la locul exploziei din capitala libaneză, că „amploarea pagubelor este enormă”, precizând că Beirutul este „un oraş devastat”, scrie publicaţia libaneză lorientlejour.com.
Guvernatorul a indicat că autorităţile au pierdut legătura cu unii dintre pompierii care au intrat în port, unde a avut loc explozia, pentru a stinge incendiul, sunt daţi dispăruţi. Abboud a afirmat că este lovit, adăugând că ceea ce s-a întâmplat este fără precedent.
Explozia din Beirut s-a simţit până în Cipru, care se află la o distanţă de 234 kilometri.
O femeie din Nicosia, Cipru, a declarat, potrivit Cyprus Mail: „Am crezut că cineva încearcă să intre în casă. M-am repezit la parter să văd ce s-a întâmplat”.
Un bărbat din zona Engomi a spus că valul de şoc i-a zguduit uşa casei. Un cipriot turc care locuieşte în Famagusta a declarat că a auzit o explozie uriaşă.
Un alt bărbat din Nicosia a spus că a crezut că ceva a căzut pe clădirea în care lucrează. Alte câteva persoane au spus că au auzit explozia până în Troodos.
Un bărbat care locuieşte în Kouka a scris pe reţelele de socializare că a crezut că este vorba de un tunet.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, în urma exploziilor produse marţi seară, imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar întreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol. Până în prezent, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară, adaugă MAE.
foto: EPA EFE