luni, noiembrie 18, 2024

Ultima ora

Sport

Olt. Șoferii de la Ambulanţa Corabia, trimişi în judecată pentru delapidare şi fals intelectual

Trei sferturi dintre şoferii unei staţii de ambulanţă din Olt au fost trimişi în judecată pentru delapidare şi fals intelectual. Furau din cota de carburant, circulând cu viteză redusă şi întârziind zeci de minute chiar şi la cazuri medicale foarte grave.

Potrivit rechizitoriului, șoferii ajunseseră să fure carburant aproape tură de tură. Alimentau de fiecare dată de la aceeaşi pompă a unei staţii PECO din Corabia şi aveau grijă să evite angajaţii staţiei care nu îi lăsau să alimenteze cu portiera deschisă. Portiera obtura camerele de supraveghere, iar şoferii reuşeau astfel să pună carburant în bidoane. Zeci de litri au fost găsiţi la percheziţii la majoritatea dintre cei învinuiţi, la alţii anchetatorii găsind recipiente goale, scrie Adevărul.

Şoferii au motivat că aveau fiecare drujbe, motocultoare, maşini şi utilaje agricole pentru care se aprovizionau. Unul dintre ei, care se ocupa cu achiziţionare şi revânzarea de autoturisme, a încercat chiar să explice că ceea ce au găsit poliţiştii în bidoane era de fapt carburantul din autoturismele pe care le aveau de vânzare şi pe care nu le vindea cu plinul făcut.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Anchetatorii le-au stat ambulanţierilor pe urme mai bine de patru luni, reuşind să obţină probe atât audio, cât şi video, dar şi declaraţii ale colegilor şoferilor. Mai multe asistente au recunoscut că aveau obiceiul de a completa în fişe că au plecat la solicitare în două minute de la appel, însă aproape niciodată nu se întâmpla aşa.

Potrivit sursei citate, ancheta a început în aprilie 2018, pentru ca în a doua jumătate a lunii august să se organizeze şi primele acţiuni de control pe tema furtului de carburant, în 21 august un ambulanţier fiind oprit în trafic şi controlat în portbagajul autoturismului personal, unde s-a găsit carburant în bidoane. Ambulanţierul a minţit că l-a cumpărat de la PECO, a prezentat un bon, însă înregistrările video au arătat altceva. Şi-a schimbat declaraţia şi a menţionat că ar avea carburantul de la un frate, fratele fiind cercetat şi acuzat de mărturie mincinoasă.

„Din analiza timpilor înscrişi în foile de intervenţie referitoare la ora plecării la eveniment, ora ajungerii la eveniment, timpul de staţionare şi ora sosirii la spital, raportat la datele înregistrate de către TrackGPS, a rezultat că sunt situaţii în care există atât timpi în avans cât şi în întarziere, evidenţiindu-se,însă, faptul că plecările la caz au fost în marea lor majoritate cu întârziere, fiind puţine excepţii când s-a plecat la caz la ora consemnată în fişă sau mai devreme de această oră. (…)

Viteza de deplasare a ambulanţelor la eveniment în perioada analizată nu a fost în toate situaţiile în regim de urgenţă, remarcându-se faptul că numai în ultima decadă a lunii august, respectiv începând cu data de 18 – 20 august 2018, deplasarea la eveniment s-a făcut în regim de urgenţă la majoritatea cazurilor de intervenţie a ambulanţelor. Prin eliminarea sporului de deplasare în regim de urgenţă din FAZ-uri pentru cazurile în care nu s-a intervenit cu o viteză în regim de urgenţă au fost stabilite consumurile de carburant, raportat la viteza de deplasare în conformitate cu înregistrările vitezelor din sistemul TrackGPS pentru fiecare dintre ambulanţele aflate în dotarea Substaţiei de Ambulanţa Corabia pentru perioada analizată, efectuată pe baza foilor de parcurs, FAZ-uri si rapoarte GPS, rezultând o diferenţă în minus de carburant de 443,01 litri.

Din cercetările efectuate, rezultă că pentru a justifica combustibilul, suspecţii au întocmit în fals foi de parcurs, în sensul că au înscris în aceste foi, ore care să justifice deplasarea în regim de urgenţă şi un consum sporit de carburant“, spun procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată.

De asemenea, în rechizitoriu se mai menționează că „Pe parcursul urmăririi penale inculpaţii au negat săvârşirea infracţiunilor, cu excepţia inculpatului … care a recunoscut faptul că a sustras motorină de la ambulanţa pe care a condus-o, declarând că motorina respectivă îi rămânea ca urmare a deplasării cu viteză mai mică la evenimente, inculpatul precizând că aceasta era singura modalitate prin care se puteau crea plusuri de motorină, care ulterior să fie însuşite. Din adresa Serviciului de Ambulanţă Olt, fără număr, din data de 06.09.2018, rezultă că au fost înregistrate 11 decese în perioada 2015-2018, urmând a fi disjunsă cauza şi a se efectua cercetări pentru infracţiunea de ucidere din culpă, prev de art 192 C.p.“.

Cei mai mulţi dintre ambulanţieri s-au întors la lucru, angajatorul putând să ia împotriva lor măsuri doar la finalul procesului care la acest moment este pe rol la Judecătoria Corabia.

Politica