Nu avem politicieni locali

Jurnalul Olteniei
4 Min Read

Nu există niciun dubiu. Este o certitudine.
Mandatul consilierilor locali craioveni este un tablou sumbru care impune retușuri urgente și semnificative. Pe site-ul Primăriei Craiova majoritatea consilierilor nu au poză, CV-urile lor lipsesc, iar ultimele rapoarte postate sunt din 2013. Lipsă de respect, lipsă de responsabilitate.
Nu numai atracția magnetică a Bucureștiului face să nu avem politicieni locali, dar mai ales lipsa unui astfel de obiectiv al partidelor politice. Ținta principală sunt demnitățile și instituțiile publice din București. Îi macină puterea și îi obsedează cariera, iar politica, din ce dovedește atitudinea lor, se rezumă la realizarea unor alianțe sau strategii.  
Politicianul local nu există. Luptele din interiorul partidelor sau votul pe listă au scăzut sanșele să avem politicieni locali puternici, serioși, dispuși să fie în serviciul comunității.  Puțini sunt cunoscuți, însă și mai puțini sunt activi. Numărul celor care vin în fața alegătorilor, care se implică și comunică rezultatele muncii lor e mai mult decât modest.
Un simplu sondaj în rândul craiovenilor privind indicarea numelui a cel puțin 3 consilieri locali cu siguranță ar confirma ceea ce susțin și ceea ce se întâmplă în fapt. Nu se știe cine ia hotărârile pentru întreaga comunitate. Și mai puțini cunosc că din cei 27 de consilieri locali aleși în 2016 majoritatea, respectiv 19 sunt membri PSD, restul 6 de la PNL și 2 de la ALDE. O opoziție care să funcționeze la nivelul Consiliului Local Craiova este mai mult decât necesară într-o astfel de situație.
Politica locală trebuie să reflecte interesele, aspirațiile diverselor grupuri sociale, profesionale dintr-un oraș, ea trebuie să fie despre funcționarea serviciilor publice, despre spitale și școli, despre neajunsurile și dezvoltarea comunității.
Nu avem de-a face cu un refuz sau o oboseală față de politică din partea alegătorilor locali, ci mai degrabă cu o lipsă de respect a alesului local față de craioveni.
Preocupările aleșilor locali se îndreaptă către partid. La întrebarea dacă avem nevoie de politicieni locali, răspunsul nu poate fi decât afirmativ. Da, avem nevoie de mulți politicieni locali. Situațiile de criză au dovedit cât de mult lipsesc politicienii locali. Ca să avem consilieri locali trebuie să avem dezbateri, trebuie să iasă în spațiul public, să-și facă cunoscute proiectele, ideile.
La alegerile locale din 2020 despre asta este vorba, despre politică locală solidă, despre dezbatere, despre democrație la nivel local. Democrația nu este necesară doar la nivel statal, respectiv instituțiile centrale. Drepturi și libertăți au și craiovenii. Și autoritățile locale aplică greșit legea. Pe craioveni cine-i apără de aceste abuzuri?

Este motivul pentru care viitorii consilieri trebuie responsabilizați, să poarte povara problemelor din comunitate. Și primul pas este să reglementezi corespunzător această direcție. Consiliul Local este organizat și funcționează după un Regulament adoptat în 2009 în condițiile în care din 5 iulie 2019 a intrat în vigoare un Cod Administrativ. Propun postarea obligatorie a pozei, a comisiilor din care fac parte consilierii, a numărului de telefon și a adresei de e-mail, a CV-ului, a unui raport anual, dar mai ales a realizărilor din mandatul respectiv, înțelegând prin asta declarații publice, inițiative, interviuri, comunicate de presă, acțiuni concrete, prezența în spațiul public, cu indicarea pe cât posibil a surselor online.
Schimbarea orașului trebuie să înceapă cu schimbarea administrației locale. Cât timp nu se înțelege că toți craiovenii sunt egali în fața autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări, nicio îmbunătățire nu-i posibilă. Așa prevede art. 16 din Constituția României, care cred că ar trebui să se regăsească pe frontispiciul fiecărei clădiri a administrației locale.

av. Lucian Săuleanu

Policlinica Buna Vestire Craiova
Share This Article