marți, noiembrie 12, 2024

Ultima ora

Sport

Finanţarea Spitalului Regional Craiova, aprobată

Comisia Europeană a aprobat finanțarea Spitalului Regional Craiova, fiind vorba despre o suma de peste 150 milioane euro, după cum a anunţat Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA). Cererea de finanţare fusese trimisă Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional acum opt luni.
Potrivit Ministerului, valoarea totală a proiectului major „Construirea și echiparea spitalului regional de urgență în regiunea Sud-Vest”, selectat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 14 „Crearea infrastructurii spitalelor regionale de urgență”, este de 156.662.069 de euro.
Indicatorii tehnico-economici ai proiectului au fost aprobaţi în octombrie anul trecut, de Guvernul Dăncilă.
Conform proiectului, Spitalul Regional de Urgență Craiova ar urma să aibă o suprafață desfășurată de 165.256 mp și un număr total de 807 paturi, pentru îngrijirea continuă a pacienţilor cu boli acute, 60 locuri în UPU, 30 paturi de chirurgie de zi, 15 paturi îngrijiri medicale de zi şi 20 paturi de îngrijiri oncologice de zi. În plus, va deține 19 săli de operație.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizau anul trecut că spitalul va dispune de un Centru de Tratament pentru Cancer pentru Regiunea Sud-Vest, dotat cu echipament adecvat, alte facilități de sprijin, ce va funcționa într-o clădire separată, unită de corpul principal al spitalului, printr-un coridor, la nivelul primului etaj.
„În premieră, noul SRU va fi construit în jurul unui concept organizațional de specialități medicale grupate în centre. Modelul de funcţionare se bazează pe compartimentele/centrele clinice care cuprind grupuri compatibile de pacienți și specialități medicale, reflectând necesitatea unei relații de lucru strânse în furnizarea asistenței acute și de urgență secundară și terțiară: Centrul pentru cap și gât cuprinzând specialități de neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, Chirurgie maxilofacială; Centrul toracic cuprinzând pulmonologia, cardiologia, chirurgia toracică, chirurgia cardiovasculară; Centrul abdominal cuprinzând gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generală; Centrul pentru articulaţii, coloană vertebrală și traumă cuprinzând ortopedie & traumatologie, chirurgie plastică, arsuri, chirurgie vasculară; Centrul de Medicină Internă cuprinzând dermatologie, medicină internă, reumatologie, boli metabolice și endocrinologie, imunologie, hematologie; Centrul pentru mamă și copil cuprinzând ginecologie, obstetrică, pediatrie și chirurgie pediatrică, neonatologie; Radioterapie şi Oncologie (inclusiv departament pediatric), inclusiv radioterapie, chimioterapie şi medicină nucleară.
Spitalul va fi construit pe 7 nivele, va avea 1.195 locuri de parcare, și un heliport H-3 cu cerințele sale operaționale specifice”, au explicat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, afirmând şi că noua clădire va oferi anumite posibilități de flexibilitate pentru schimbarea utilizării paturilor sau adaptarea facilităților interne atunci când o parte a internărilor continue vor putea fi evitate și transformate în spitalizări de zi, sau îngrijiri medicale în ambulatoriu.
Construirea celor 3 spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova are o valoare totală de 1,64 miliarde euro.

Politica