joi, noiembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Guvernul ia în calcul revenirea la starea de urgenţă

Specialiştii în sănătate recomandă Guvernului să impună restricţii mai dure în lupta cu pandemia, după valul de infectări din ultima săptămână. Medicii au ajuns la concluzia că starea de alertă e aproape inutilă în acest moment, în contextul în care românii nu respectă de bună-voie şi nesiliţi de stat măsurile de distanţare socială şi de protecţie sanitară, susţin pentru Adevărul surse implicate în procesul decizional.

În aceste condiții, Guvernul ia în calcul revenirea la starea de urgenţă, însă nu pe întreg teritoriul ţării, ci doar în localităţile sau judeţele unde cazurile de COVID-19 au explodat, ca urmare a relaxării iresponsabile. Practic, în unele zone, România s-ar putea întoarce la măsurile severe de izolare impuse prin decret prezidenţial în luna martie.

Urmează cinci zile decisive: dacă numărul de cazuri va continua să crească ameninţător, Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis vor fi nevoiţi să impună starea de urgenţă în anumite zone. ”E una dintre măsurile aflate în analiza Guvernului, chiar dacă nimeni nu şi-ar dori noi restricţii”, susţin surse guvernamentale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit sursei citate, premierul Orban a pledat pentru prelungirea stării de alertă – procedură care nu necesită aprobarea Parlamentului dominat de PSD. De asemenea, şeful Executivului aşteaptă şi legea privind carantina şi izolarea, astfel încât statul să aibă pârghii legale de a interna obligatoriu persoanele pozitive asimptomatice. Peste 500 de persoane depistate pozitiv au plecat din spital, în baza unei decizii CCR, transformându-se în focare ambulante.

Și Ministrul Sănătăţii admite că România ar putea reveni la starea de urgenţă, însă doar dacă situaţia scapă total de sub control. ”Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână şi jumătate – două săptămâni, şi alta e să apară zece mii de cazuri în patru-cinci zile. Atunci este impunerea unei stări de urgenţă. În condiţiile în care avem aceste zece mii de cazuri în trei-patru zile la nivelul întregii ţări se impune starea de urgenţă. Când avem aceste zece mii de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a declarat ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru într-un interviu pentru Agerpres.

Politica