Mii de cămăşi tradiţionale vor fi expuse pe 28 iunie, la Cezieni, la Sărbătoarea iilor, care în acest an va cuprinde numai expoziţii stradale pe gardurile şi porţile gospodăriilor din localitate după ce, din cauza restricţiilor determinate de pandemia de coronavirus, autorităţile locale au renunţat la organizarea tradiţionalei hore, a paradei portului popular şi a spectacolelor.
Potrivit primarului comunei Cezieni, Dănuţ Guşatu, la ediţia din acest an se va încuraja expunerea cât mai multor ii, astfel încât să poată fi realizat un inventar al cămăşilor tradiţionale din Cezieni.
„Vom premia iile pe mai multe categorii şi vrem să încurajăm expunerea cât mai multor ii pentru că e un bun prilej ca de data aceasta să facem şi un inventar al lor, să ştim câte ii sunt la Cezieni şi de aceea vom acorda şi un premiu pentru cele mai multe ii expuse. Avem sigur în localitate peste 1.500 de ii, poate chiar 2.000 şi se cos în fiecare an. Nu vom mai organiza spectacol, nu va mai fi horă, nu vom mai avea paradă, dar vom avea expoziţie de ii pe cât mai multe străzi”, a spus edilul penru Agerpres.
În ceea ce priveşte iile noi, în ultimul an au fost realizate 160 de astfel de cămăşi de stradă şi alte 70 de tradiţie.
Vor fi premiate atât cămăşi tradiţionale pentru femei, cât şi pentru bărbaţi şi copii, noi sau vechi.
Juriul va fi constituit din specialişti în etnografie.
Sărbătoarea iilor de la Cezieni este o manifestare culturală ce se desfăşoară anual în a doua parte a lunii iunie. Potrivit tradiţiei locale de aproximativ un secol, creatorii de ii din Cezieni lucrează aceste bluze în secret şi sărbătoarea iilor este momentul în care sunt arătate public pentru prima dată cămăşile tradiţionale realizate în timpul acelui an. Sărbătoarea a fost iniţiată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de către Principesa Brâncoveanu.