Adrian Pană, jurnalist în vârstă de 42 de ani, din Râmnicu Vâlcea, a fost
condamnat la finele anului trecut, pentru neplata a două amenzi. Condamnarea a fost făcută de două complete diferite din aceeaşi instanţă de judecată. Chiar dacă cuantumul era acelaşi, pedepsele au fost total diferite.
Se pare că una dintre amenzi a fost transformată în opt ore de muncă în folosul comunităţii, în timp ce cealaltă l-a costat pe bărbat nu mai puțin de 300 de ore de muncă în folosul comunităţii. Şi într-un caz şi în altul este vorba despre amenzi de
6.000 de lei fiecare pentru nedepunerea la timp a unor declaraţii fiscale.
Faptele s-au petrecut în 2011. Legea (Codul Fiscal) spune însă că după cinci ani amenzile contravenţionale se prescriu. Cu toate acestea, Pană susține că, în 2017, Direcţia de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea a început să-i pună poprire pe salariu: „Prin 2011 am primit două amenzi, fiecare în valoare de câte 6.000 de lei. Mi s-a imputat nerespectarea termenului de depunere a unor declaraţii şi încă ceva, nici nu mai ştiu exact ce, legat de o firmă prin care editam ziarul. Direcţia de Taxe şi Impozite Locale şi-a amintit abia anul trecut de cele două amenzi pentru care începuse să oprească, de prin 2017, lunar, sume din contractul pe care-l aveam cu o firmă editoare. Deşi trebuia să continue poprirea pe
salariu, să lămurească cu firma dacă exista neclarităţi, ori să stabilească cu mine, personal, o plată eşalonată, s-a decis acţionarea mea în instanţă, pentru înlocuirea amenzilor cu muncă în folosul comunităţii. În ciuda tuturor probelor depuse în instanţă, în favoarea solvabilităţii şi a faptului că începusem să achit mici sume, personal, dar şi a bunei mele credinţe, acestea au fost ignorate cu o uşurinţă aproape halucinantă. Faza cea mai aiuritoare e următoarea: pentru o amendă mi s-au dat să execut 8 ore, pentru alta, echivalentă, 300 de ore”, a povestit Adrian Pană.
Jurnalistul Adrian Pană susţine că, recent, a aflat de posibilitatea de a-şi putea plăti amenzile, pentru a nu mai face muncă în folosul comunităţii. Totuși, vâlceanul în vârstă de 42 de ani spune că pentru acest lucru, potrivit avocatului, trebuie să facă o cerere prin care să se convertească orele de muncă din nou în amenzi, care poate, sau nu, să fie aprobată de primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.
Cazul ziaristului vâlcean a ieşit la iveală după ce au fost publicate mai multe poze în timp ce acesta executa munca în folosul comunităţii.