luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Propunerea MAI pentru 15 mai: Plecăm din localităţi pentru patru noi motive

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un document care prevede „Măsurile de prevenire şi control a răspândirii coronavirusului”, care ar putea intra în vigoare începând din 15 mai.

În primul rând este prevăzut să putem pleca din localitate pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă. Apoi, este permisă ieşirea din localităţi pentru activităţi recreativ-sportive individuale desfăşurate în aer liber (ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi altele) cu participarea a cel mult 3 persoane. Pe de altă parte va fi permisă participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială.

De asemenea, parcurile vor fi redeschise pentru public, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din 15 mai, rămâne în vigoare, interdicția de organizare și desfășurare de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, sau orice alte întruniri în spații deschise, precum și a activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear desfășurate în spații închise.

Activități permise în anumite condiții:

  • Activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase în locașurile de cult, care se desfășoară fără participarea credincioșilor sau practicile și ritualurile cu caracter privat (ex. botezurile, cununiile sau înmormântările) care au loc cu participarea unui număr strict limitat de persoane -maxim 16 persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
  • Activitățile de îngrijire personală care se desfășoară în spațiile special destinate și cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire și protecție;
  • Pregătirea sportivilor de performanță în cantonamente strict supravegheate organizate în cadrul unor centre dedicate izolate față de exterior pe toată perioada pregătirii, cu testarea pentru COVID-19 la intrarea și ieșirea din cantonament, verificarea zilnică a stării de sănătate de către medicul echipei și asigurarea în cadrul centrului a întregului personal auxiliar necesar funcționării;
  • Activitățile culturale desfășurate în spațiile special destinate, respectiv la nivelul muzeelor și a sălilor de expoziții, cu asigurarea materialelor de dezinfecție a mâinilor la intrarea în incintă, purtarea obligatorie a măștii, realizarea unor circuite separate de intrare, respectiv ieșire, dezinfectarea căilor de acces și a suprafețelor cu care vizitatorii pot veni în contact, cel puțin de 2 ori pe zi din care o dată la jumătatea programului și o dată la finalul acestuia;
  • Activități reacreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.

Sportivii pot trece la antrenamente

Documentul mai prevede că va fi permisă pregătirea sportivilor de performanţă în cantonamente strict supravegheate organizate în cadrul unor centre dedicate izolate faţă de exterior pe toată perioada pregătirii, cu testarea pentru COVID-19 la intrarea şi ieşirea din cantonament, verificarea zilnică a stării de sănătate de către medicul echipei şi asigurarea în cadrul centrului a întregului personal auxiliar necesar funcţionării.

Se deschid muzeele

Apoi, se vor deschide muzeele şi sălile de expoziţii, cu asigurarea materialelor de dezinfecţie a mâinilor la intrarea în incintă, purtarea obligatorie a măştii, realizarea unor circuite separate de intrare, respectiv ieşire, dezinfectarea căilor de acces şi a suprafeţelor cu care vizitatorii pot veni în contact, cel puţin de 2 ori pe zi din care o dată la jumătatea programului şi o dată la finalul acestuia.

Mall-urile și restaurantele rămân închise

Mall-urile și restaurantele rămân închise și după 15 mai. În cazul centrelor comerciale este permisă însă activitatea desfășurată de operatorii economici care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului. Personalul angajat are obligația de a purta în permanență mască, ce va fi schimbată la un interval de cel mult 4 ore, iar operatorul economic va asigura soluții de dezinfecție a mâinilor în zona de acces în incintă.

Potrivit proiectului MAI, în cazul restaurantelor este permisă organizarea activităților de preparare a hranei, cât și de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in“, „room-service“, livrare la client, take-away, etc.

Se vor acorda consultaţii în ambulator

Apoi, în document se mai arată că va fi permisă asigurarea asistenţei medicale ambulatorii, cu condiţia organizării activităţii astfel încât consultaţiile să fie efectuate doar cu programare prealabilă şi interzicerea staţionării pacienţilor în zonele de aşteptare. Accesul către cabinetele de consultaţii se realizează doar după realizarea triajului epidemiologic, iar pentru pacienţii cu temperatura de peste 37 de grade şi/sau simptome de viroză respiratorie se va aloca un spaţiu dedicat consultului.

Rămâne în vigoare interdicţia de organizare şi desfăşurare a următoarelor activităţi:

− mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, sau orice alte întruniri în spaţii deschise;

− activităţi culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear desfăşurate în spaţii închise.

Rămâne în vigoare și suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre și dinspre țările din zona roșie de risc epidemiologic pe durată determinată, potrivit dispozițiilor normelor internaționale aplicabile. Se pot efectua însă zboruri cu aeronave de stat, cele de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, aterizărilor tehnice necomerciale, precum și zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), cu avizul autorităților competente din țara de destinație.

De asemenea, rămâne valabilă suspendarea transportului rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru cursele efectuate către toate 5 țările din zona ROȘIE de risc epidemiologic și din acestea către România.



Politica