Premierul Ludovic Orban a anunţat joi că Guvernul se gândeşte la flexibilizarea programului de muncă, în contextul relaxării restricţiilor şi întoarcerii la muncă.
„Pregătim măsuri de susţinere a companiilor mari. Avem în pregătire un set de măsuri active pentru a putea susţine companiile din România. De asemenea, ne gândim la o flexibilizare a programului de muncă, printr-o modificare a Codului Muncii şi la o serie de alte măsuri economice importante”, a spus Orban, citat de Adevărul.
Antreprenorii sugerau, recent, că România ar putea lua în considerare aplicarea sistemului de muncă redusă şi flexibilă „Kurzarbeit“ al nemţilor pentru ca piaţa muncii să treacă aproape fără dificultăţi peste criză.
„Kurzarbeit” înseamnă „muncă redusă” şi flexibilă şi este un model pe care îl aplică cu succes economia Germaniei, pentru a evita concedierile, ca soluţie de depăşire a actualei crize. Munca cu timp redus presupune un parteneriat între angajatori, stat şi salariaţi, cu avantaje pentru toate părţile implicate: salariaţii îşi păstrează contractele de muncă şi pot lucra cu timp redus, angajatorii beneficiază de munca salariaţilor, însă doar în măsura în care aceasta este necesară, iar statul contribuie în multe cazuri cu o sumă care este mai mică decât ajutorul de şomaj pe care l-ar suporta în cazul concedierii şi evită concedierile. În afară de asta, acest concept ar ajuta mai ales firmele mici şi mijlocii să iasă cu bine din această criză.
Mai precis, angajaţii lucrează pe o anumită perioadă de timp mai puţin sau chiar deloc. Angajatorul, împreună cu angajatul, decide procentul cu care scade timpul de lucru, iar angajatul primeşte proporţional salariul care ar trebui scutit de taxe şi statul preia parţial diferenţa până la salariul întreg.