marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Hematologia din Craiova, dată în folosinţă

Reabilitarea Secţiei de Hematologie a Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova a fost finalizată, iar pacienţii pot fi mutaţi în noile saloane. Anunţul a fost făcut de primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Edilul a precizat că noile saloane au dotările necesare. Marţi se făceau ultimele amplasări ale mobilierului, a afirmat Mihail Genoiu.
„Se fac ultimele amplasări ale mobilierului și mâine (miercuri – n.r.) pacienții vor fi mutați în noile saloane cu aer condiționat și 59 de paturi dotate cu oxigen și console. S-a lucrat intens și iată că secția va fi dată în folosință”, a declarat primarul Craiovei.


Secția hematologie a fost construită în anul 1930, în anul 1980 a fost consolidată. În 2018 au demarat lucrările de reabilitare, modernizare și extindere a clădirii. Lucrările au inclus consolidarea structurii de rezistență a clădirii, montarea unui lift exterior care să fluidizeze traficul de persoane și personal medical. Totodată, s-a realizat mansardarea clădirii, fapt ce a dus la sporirea numărului de saloane cu încă 6 camere, la care se adaugă grupuri sanitare aferente. Au fost demarate lucrări de înlocuire a sistemelor electrice, termice dar și sanitare. Interioarele au fost complet renovate, saloanele au fost regândite și refăcute în totalitate, fiecare beneficiind de console la fiecare pat, mobilier medical și mobilier de cameră. Valoarea investiției este de 3.284.240,67 lei, din fonduri de la bugetul local.

Policlinica Buna Vestire Craiova


De la demararea lucrărilor, Hematologia a funcţionat provizoriu într-o clădire a Casei de Pensii Dolj.

Maternitatea, paralizată

Pe de altă parte, activitatea Maternităţii Filantropia rămâne în continuare blocată. Aceasta, din lipsă de personal. Clădirea din Sărari a Spitalului Filantropia a fost transformată în spital suport pentru Covid-19, fiind amenajată aici şi maternitate pentru gravidele purtătoare sau suspecte de coronavirus. Medicii de la Maternitatea din Valea Vlăicii au fost mutaţi în Sărari. Nu este însă personal suficient pentru a se asigura şi funcţionarea Maternităţii din Valea Vlăicii, aşa că a rămas închisă.


„Eu nu am mai participat la acel comitet (n.r. – pentru situaţii de urgenţă). Nu știu de ce s-a dorit, de la un punct, să nu mai particip. Am stabilit, după îndelungate discuții, ca nu tot Spitalul Filantropia să fie stabilit spital suport COVID-19, ci doar clădirea din Sărari. Am amenajat acolo secțiile, am creat și o maternitate, pentru ca în final să aflăm că degeaba am făcut acest lucru pentru că nu există personal suficient. Eu am comunicat din primă fază, DSP-ului Dolj, că nu poți alege un spital așa mare, unde vin foarte multe viitoare mămici pentru nașteri, pentru câteva cazuri. S-a paralizat activitatea de la Filantropia și nu pentru foarte multe cazuri. Se putea alege un alt spital suport Covid-19. Erau posibilități, dar aceasta a fost decizia DSP-ului. Nu pot să înțeleg, cum nu pot să înțeleg de ce nu se fac teste. De ce nu se fac aceste testări, mai ales dacă vorbim despre cadre medicale”, a afirmat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Gravidele care nu sunt suspecte de Covid-19 au fost redirecţionate către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Politica