luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Stelian Bărăgan, Viceprimarul Craiovei: „Clasa virtuală” – un canal video educațional ce vine în sprijinul elevilor profesorilor și părinților în contextul pandemiei

În contextul în care ar fi trebuit să reînceapă școala după vacanța de primăvară, organizația PES activists România, cu sprijinul eurodeputatului Victor Negrescu, a lansat proiectul „Clasa virtuală”, un canal video disponibil pe o platformă specifică, incluzând resurse educaționale pentru copii cu scopul de a-i ajuta în contextul crizei coronavirus.
Având în vedere importanța continuării activităților de predare-învățare și a menținerii contactului elevilor cu școala, PES activists România a realizat un instrument online ce oferă acces la conținut educațional special creat de colaboratorii echipei, dar și la conținut deja existent, selectat, recomandat și verificat de profesori din rețeaua PES activists. În prezent au fost selectate peste 200 de clipuri video cu conținut educațional.
„Chiar dacă nu pot fi prezenți fizic în sala de clasă, este foarte important ca elevii să rămână conectați cu școala, cu materia, cu lecțiile și, în general, cu procesul de învățare. Toate platformele online, canalele de comunicare profesor-elev pe Internet sau programele educative TV contribuie, fiecare, la continuarea procesului de învățământ în această perioadă dificilă, de distanțare socială, dar e nevoie de cât mai multe resurse pentru a-i ajuta pe copii să învețe. Din păcate, Ministerul Educației nu face suficient în acest sens, iar cele mai multe inițiative sunt realizate la nivel local și aparțin școlilor sau universităților, societății civile sau autorităților locale, și nu în ultimul rând persoanelor interesate să sprijine educația. Știm că mulți copii și tineri petrec timp liber pe platformele video, așa că ne-am gândit ca tot pe o astfel de platformă să le aducem și conținutul educațional de care au nevoie. Clasa virtuală este de fapt un apel la mobilizare pentru continuarea procesului educațional și caută să vină în sprijinul elevilor și al profesorilor, precum și al părinților care au nevoie de materiale-suport, contribuind la diversificarea surselor educaționale online”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Educație a Parlamentului European.
Canalul video „Clasa virtuală” conține resurse educaționale pentru toate grupele de elevi, din învățământul primar, gimnazial și liceal, dar și activități pentru preșcolari, pentru învățământul special și activități extra-curriculare. Astfel, elevii au acces la soluții educaționale de limba română, matematică, biologie, la ateliere de creație, sau chiar la programe de exerciții fizice.
„Proiectul „Clasa virtuală” este dedicat elevilor, profesorilor, dar și părinților, venind în sprijinul acestora într-o perioadă foarte dificilă pentru noi toți. Distanțarea socială și restricțiile impuse ne împiedică să desfășurăm activitățile cu care am fost obișnuiți înainte de izbucnirea acestei pandemii. În contextul în care ne aflăm, elevii nu mai pot fi prezenți în sălile de curs, nu mai pot interacționa cu colegii sau profesorii lor, motiv pentru care, trebuie identificate soluții cu ajutorul cărora aceștia să rămână conectați cu școala. Resursele educaționale prezentate în cadrul canalului video se adresează tuturor categoriilor de elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal, dar și preșcolarilor.
Acest proiect adună laolaltă cadre didactice, traineri, mentori, care doresc să fie voluntari și să se alăture inițiativei noastre, contribuind astfel la crearea unor videoclipurilor cu conținut educațional pentru toate grupele de vârstă. Le mulțumesc colegilor din organizația PES activists Dolj pentru că au înțeles cât de important este se fim uniți în această perioadă și pentru că s-au implicat activ în realizarea filmulețelor educative pentru elevi. Nu ne oprim însă aici. De aceea, îi invit și pe ceilalți să alăture acestui demers, să fie solidari cu semenii și își pună amprenta în ceea ce înseamnă conținutul acestui canal video”, a subliniat Stelian Bărăgan, Viceprimarul Craiovei și Coordonator al PES activists Dolj.
Proiectul „Clasa virtuală” este unul deschis, profesorii și toți cei interesați fiind invitați să ajute la dezvoltarea lui prin transmiterea propunerilor sau cursurilor proprii către inițiatorii platformei. Nu ne propunem să înlocuim metodele clasice de predare sau materialele realizate în cadrul instituțiilor de învățământ, ci să sprijinim pe cât putem formele alternative de educație în contextul de distanțare socială în care ne aflăm.
„Clasa virtuală e o platformă realizată prin voluntariat și ne dorim să o dezvoltăm cu suportul tuturor celor care vor să vină alături de noi în sprijinul elevilor, părinților și profesorilor din România. Dar e nevoie de mult mai mult sprijin pentru educație, de la nivel național și european deopotrivă, în special pentru cei care nu au posibilitatea să acceseze astfel de platforme online. Trag din nou un semnal de alarmă – în această perioadă, există mulți elevi și profesori care nu au acces la Internet și la mijloacele tehnice necesare pentru a continua cursurile. Acest lucru duce în fiecare zi la creşterea inegalităţilor şi afectează major accesul la educaţie, iar efectele în plan economic și social vor fi semnificative pe termen mediu și lung: abandon școlar, excluziune socială, șomaj, sărăcie. Am lansat deja un apel pentru „Educație pentru toți”, transmis Comisiei Europene și statelor membre UE și care a primit susținerea unui număr important de europarlamentari din diferite grupuri politice, fiindcă e nevoie de acțiune și de resurse europene”, a subliniat eurodeputatul Victor Negrescu.

Politica