Un TIR plin cu gunoaie din Anglia a fost oprit în trafic, de autoritățile din Mehedinți, în noaptea de luni spre marţi. Deșeurile urmau să fie duse la Strehaia, acolo unde ar fi ajuns deja alte două transporturi de acest fel.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu Mehedinţi informează că deşeurile erau aduse din Anglia şi urmau să ajungă la rromii din Strehaia, care susțineau că au un incinerator de deşeuri, scrie Adevărul.
„Am identificat un autotren, pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin. Acesta, la prima mână a abandonat autotrenul, dar a fost oprit în trafic. Am procedat la desigilarea autotrenului şi a reieşit că erau deşeuri municipale provenite de la o firmă din Anglia. Facem cercetări. După câte ştim, sunt mai multe TIR-uri care au venit pe raza judeţului Mehedinţi, dar le vom identifica. (…) Urmau să ajungă la Strehaia unde firma de acolo declarase că are o instalaţie de incinerare a deşeurilor, ceea ce nu este adevărat”, a declarat Cătălin Tutilescu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Mehedinţi.
Rromii la care ajungea transportul de deşeuri au spus că în camion erau PET-uri pe care ar fi vrut să le vândă.
„Din România le-am luat. Eu am ştiut că sunt PET-uri ca să le vindem să facem şi noi un ban”, a declarat proprietara transportului.
Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au întocmit dosar penal unui bărbat de 29 de ani, din Strehaia care în calitate de administrator al societăţii comerciale ar fi desfăşurat activităţi de contrabandă calificată şi ar fi introdus pe teritoriul României deşeuri în scopul eliminării acestora.
Șoferul TIR-ului a prezentat documente cum că ar transporta deşeuri reciclabile din plastic, dar în realitate transportul conţinea 23 de tone de deşeuri menajere municipale, documentele prezentate fiind întocmite doar pentru a crea o stare aparentă de legalitate.
Poliţiştii au stabilit că, în perioada martie-aprilie 2020, ar fi fost efectuate 5 transporturi, care făceau parte dintr-un contract unde erau prevăzute 15 astfel de activităţi, în urma cărora ar fi trebuit să ajungă pe teritoriul României, peste 300 de tone deşeuri.
În urma investigațiilor, au fost identificate alte 22 de tone deşeuri municipale depozitate într-o semiremorcă, ce se afla parcată pe raza localităţii Simian.
Cercetările continuă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale. Deşeurile vor fi trimise înapoi în Anglia.
Sursă foto: Adevărul