luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Mario Ovidiu Oprea: „Există o muncă dublă: aceea de a salva sistemul sănătăţii şi de a-l face salvator”

Ministerul Sănătăţii din România a prezentat de curând un nou set de măsuri în actuala situaţie de criză, generată de îmbolnăvirea cu coronavirus. Senatorul PNL de Dolj, Mario Ovidiu Oprea a precizat că pe lângă măsurile de prevenţie recomandate populaţiei, Ministerul Sănătăţii este implicat în găsirea rapidă de soluţii pentru o bună organizare şi preluare a fluxului de pacienţi.

„Momentan, 17 spitale vor asigura asistenţă medicală pacienţilor testaţi pozitivcu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a, potrivit unui ordin emis de Ministerul Sanatatii. Lista spitalelor din faza I cuprind două unităţi din Bucureşti, şi apoi câte una din Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Suceava, Timiş şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Craiova. Potrivit ordinului, toate unităţile sanitare din sistemul public şi privat au obligaţia asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienţilor, în concordanţă cu prevederile planului de măsuri, un astfel de refuz devenind clar o încălcare a legii”, a declarat Mario Ovidiu Oprea.

Măsurile impuse nu sunt o pedeapsă”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Parlamentarul doljean a explicat că măsurile de protecţie nu trebuie greşit înţelese, nu trebuie ignorate şi nu trebuie să alimenteze conflicte. „Există într-adevăr o presiune mare atât asupra noastră, ca autorităţi, pentru că vrem să facem tot ceea ce este posibil, cât şi în rândul oamenilor care se confruntă cu izolarea, teama, boala şi multe lipsuri cauzate de acest blocaj. Măsurile de igienă, izolarea sau carantina nu sunt negociabile, sunt esenţiale pentru sanătatea tuturor, nu trebuie privite ca o pedeapsă care să nască diferse forme de protest. Cei care din nefericire au pierdut deja pe cineva drag din cauza COVID 19, pot confirma cât pericol real şi ce dramă există. Lupta trebuie dusă cu acest virus, nu între cetăţeni şi oamenii legii care, iată, sunt nevoiţi să aplice sancţiuni. Stând în casă arătăm că suntem responsabili şi că ne vrem binele, că respectăm munca titanică a medicilor”, a mai spus Mario Ovidiu Oprea.

Trei aparate cu flux automat funcţionează la Craiova

Acesta a relatat şi că la Craiova funcţionează trei aparate cu flux automat care pot determina în câteva ore un rezultat care arată dacă o persoană are sau nu infecţie cu SARS-COV-2. „LaSpitalul de Boli Infecţioase Craiova au ajuns alte două astfel de aparate. Am înţeles că numărul testelor care s-ar putea face acum pe zi, la Craiova sare de 400 şi că acum se pot prelucra de 11 ori mai multe probe decât în urmă cu o săptămână. La SJU Craiova, prin laboratorul de Genetică Medicală, există de asemenea un aparat, o parte din echipamente sunt ale Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova şi de asemenea au fost obţinute şi sponsorizări”, a adăugat parlamentarul.

Ceea ce fac azi medicii noştri în spitale este o minune”

Conform statisticilor, ultimele guvernări au distrus sistemul public de sănătate, generând atâtea probleme, încât neîncrederea în în sistemul public de sănătate a ajuns la cea mai mică cotă din ultimii 30 de ani. Risipa, proiectele amânate sau ratate, dezinteresul faţă de situaţia angajaţilor şi calitatea actului medical amplifică acest moment de cumpănă pe care România trebuie să îl traverseze cu bine. „Nu este un moment de plâns pe umărul nimănui, dar nici de evitat adevărul. Ministerul Sănătăţii trebuie să suplinească 30 de ani de îngropare a sistemului de sănătate şi să salveze o ţară ameninţată fix cu ce dispune. Este o muncă dublă, aceea de a salva sistemul şi a-l face salvator pentru români. Cheltuielile pentru sănătate sunt cele mai scăzute din UE pe cap de locuitor, adică România cheltuia mai puțin pe sănătate decât orice altă țară din UE. Emigrarea personalului medical în căutarea unor perspective mai bune de carieră și remunerație în străinătate a contribuit la crearea unui deficit intern de profesioniști în domeniul sănătății, cu consecințe negative. Ceea ce fac azi medicii noştri în spitale este o minune”, a precizat senatorul liberal, citând date din raportul „România, profilul de ţară din 2019 în ceea ce priveşte sănătatea”, cu date culese de Eurostat şi OCDE. Tot acest document oficial arată că ratele mortalității evitabile prin prevenție și ale mortalității prin cauze tratabile sunt printre cele mai ridicate din UE. În general, numărul redus de persoane care contribuie la asigurările sociale de sănătate are drept rezultat o subfinanțare cronică a sistemului de sănătate. „Timp de 30 de ani nu a existat o evaluare sistematică a performanței, iar transparența, în general, a lipsit. O creştere salarială a medicilor nu a redresat un sistem plăpând şi sunt convins că după ce vom scăpa de acest virus, vom pune pe picioare o strategie pentru ca România să fie pregătită şi să facă faţă pe viitor oricărei situaţii”, a conchis Mario Ovidiu Oprea.

Politica