luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Fotbalul ar putea reveni la varianta de război

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, Federația Română de Fotbal a găsit o soluție pentru desemnarea campionei, dar titlul a fost considerat unul neoficial. Doar Cupa României a fost recunoscută. CFR Turnu Severin a fost vicecampionă națională

Pandemia provocată de virusul Covid 19 ar putea îngheța campionatul de fotbal al României. S-au vehiculat mai multe variante pentru desemnarea  campioanei, iar, în cazul în Liga 1 nu se va mai relua și titlul va fi acordat echipei clasate în prezent la primul loc, CFR Cluj, acesta va rămâne în analele fotbalului românesc ca unul neoficial. O situație similară s-a petrecut în sezonul 1941-1942, doar că atunci cauza a fost cel de-Al Doilea Război Mondial. După ce România a pierdut o bună parte din Transilvania și Nordul Bucovinei, Federația Română de Fotbal a căutat o variantă pentru desfășurarea campionatului intern. Nu s-a mai organizat Divizia B, ci s-a împărțit campionatul în 10 serii regionale, iar jocurile s-au jucat după sistemul tur-retur, în perioada septembrie 1941 – aprilie 1942. Per total, 66 de cluburi au luat startul la competiția denumită de FRF „Cupa Barasabiei”, iar, după disputarea jocurilor din faza grupelor, 16 echipe s-au calificat în faza următoare: UD Reșița (câștigătoarea seriei I), Mica Brad și Gloria Arad (seria a II-a), FC Craiova și CFR Turnu Severin (seria a III-a), Jiul Petroșani (seria a IV-a), Universitatea Cluj, care și-a disputat meciurile de acasă la Sibiu (seria a V-a), Arieșul Turda (seria a VI-a), CFR Brașov (seria a VII-a), Astra Română Moreni și FC Ploiești (seria a VIII-a), Gloria CFR Galați și FC Brăila (seria a IX-a), Rapid București, Unirea Tricolor București și Juventus București (seria a X-a). S-a jucat apoi în stil eliminatoriu, gen Cupa României, începând cu 14 mai 1942. Finala a fost câștigată, pe data de 7 iunie 1942, de Rapid București, care a dispus cu scorul de 2-1 (2-0) de CFR Turnu Severin, pe Stadionul Venus, din București. A fost practic primul titlu din istoria Rapidului, însă acesta n-a fost ulterior recunoscut.
În paralel, s-a disputat și Cupa României, iar trofeul a fost câștigat tot de Rapid, care a învins Universitatea Cluj în ultimul act, cu scorul de 7-0. CFR Turnu Severin și Rapid, care jucaseră finala campionatului, s-au întânit și în Cupa României, iar bucureștenii s-au impus, în optimi, cu scorul de 1-0 la malul Dunării (foto de la meciul respectiv). Paradoxal, Cupa României a fost considerată ca fiind oficială, la fel ca cea disputată în următorul sezon, când s-a impus CFR Turnu Severin (scor 4-0 în finală cu Sportul Studențesc București). În schimb, sezonul 1942-1943 a fost declarat tot unul neoficial, de război. Titlul a revenit echipei FC Craiova. Deși turul se jucase, sezonul 1943-1944 nu s-a mai încheiat, din cauza Războiului care cuprinsese tot teritoriul României, iar campionatul a fost întrerupt definitiv până în 1946, când Divizia A a fost reorganizată de noul regim politic care se instaurase în România. Treptat, au apărut echipe noi, înscrise direct în prima divizie, gen CSCA București (Steaua București) sau Dinamo București. Au dispărut, în schimb, o parte dintre echipele de tradiție, considerate de comuniști echipe burgheze, precum Venus București, Carmen București, Juventus București, Unirea Tricolor București, Ripensia Timișoara sau Chinezul Timișoara.

Politica