luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Sute de oameni, pe drumuri

Nu a trecut nici măcar o lună de la instituirea stării de urgenţă în România şi deja, tot mai mulţi oameni, sunt anunţaţi că rămân fără locurile de muncă, fără surse de venit. Şi nici măcar de mult lăudatul şomaj tehnic promis de stat nu pot beneficia. Sunt firme care au decis să renunţe efectiv la angajaţi.

Este şi cazul Cummins, care va renunţa, conform unor surse, la sute de oameni. Aceştia au fost angajaţi pe contract de leasing de personal, adică sunt la dispoziţia firmei respective. Dacă se găseşte de lucru, bine, dacă nu… fiecare, la casa lui.

Pe 30 martie, au fost anunţaţi, telefonic, că din 7 aprilie le încetează contractele de muncă, chiar dacă în cazul unora, contractele ar mai fi avut valabilitate câteva luni. Şi nu, nu vor fi trimişi în şomaj tehnic. Speriaţi că nu vor mai avea ce pune pe masă, oamenii au apelat la ITM şi la jurnalişti.

Între aceştia se află şi o tânără din Craiova, angajată din noiembrie 2018, prin firma de recrutare Lugera & Makler SRL, ca bobinatoare la Fabrica Cummins Generatoare Technologies Romania. Soţul ei lucrează la aceeaşi firmă. Amândoi vor rămâne fără locurile de muncă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Nu este vorba că dă afară un număr mic de persoane, este vorba de 450 aproximativ sau mai mult de persoane, fără să ne bage în șomaj tehnic

Și în această fabrică lucrează și familii, soț și soție. Eu și cu soțul meu lucrăm amândoi și amândoi o să fim dați afară. Ce o să facem noi? Ei nu s-au gândit la acest lucru, puteau măcar să bage câțiva oameni în șomaj tehnic. Dar se pare că pe ei nu îi interesează, doar să muncim, să tragem, să venim la 11 ore. Ca după să își facă ei profitul. Cum și ei sunt oameni, și noi tot oameni suntem. Și avem drepturi cu toți cei care sunt preluați de Cummins, chiar dacă suntem prin firme angajatoare Lugera sau Manpower. Am încercat azi cu câțiva colegi să vorbim cu conducerea, cu domnul director Florin Brosteanu, să ne lămurească și pe noi, de ce nu beneficiem de acel șomaj tehnic. Și răspunsul dânsului a fost foarte simplu și sec (nu ne permitem și nu avem aprobarea de la stat). Noi ce o să facem în această situaţie? Unde ne ducem să lucrăm, să ne putem permite să ne plătim facturile, întreținerea? În starea în care este România”, a sesizat tânăra.

Directorul Cummins ne-a declarat că nu poate avea el o opinie, ci firma de plasament.

Cei de la firma de leasing de personal spun că ar vrea să îi trimită pe oameni în şomaj tehnic, dar nu doreşte Cummins.

O situaţie similară s-a înregistrat şi la spălătoriile auto din Craiova. Unele au fost închise pe loc de poliţie, iar angajaţii au fost trimişi acasă cu bani doar pentru două zile. Alţii, mai norocoşi, au primit salariul pe două luni. Angajatorii au pregătit documentele şi aşteaptă să se lămurească cum pot cere şomaj tehnic pentru angajaţi.

„Nu se ştie când şi ce bani vom lua. Acum ne uităm unii la alţii că nu mai avem bani. Deloc”, spun oamenii.

Politica