Uniunea Salvaţi România propune ca statul să renunţe la taxele aplicate pe salariul minim şi impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, fără a fi taxată însă componenta de pensie contributivă, scrie Agerpres.
„În această perioadă de criză, statul trebuie să sprijine în primul rând românii şi să protejeze locurile de muncă. Cea mai bună metodă este transferul de resurse de la stat spre populaţie, altfel încât oamenii să nu îşi mai facă griji pentru ziua de mâine. Concret, statul poate să renunţe la taxele aplicate pe salariul minim şi fiecare român rămâne cu 830 de lei în plus în mână. În plus, statul poate să acorde 830 de lei ajutor de criză pentru fiecare angajat care şi-a pierdut locul de muncă începând cu 1 martie. Impactul bugetar al acestor măsuri propuse de USR este suportabil pe termen scurt şi similar cu impactul măsurilor anunţate de către Guvern. Doar că soluţia USR presupune o distribuţie mai simplă şi mai echitabilă a resurselor”, arată USR, într-o postare pe Facebook.
Uniunea propune şi alte măsuri de „ajustare a cheltuielilor statului român”, printre care:
– pensii speciale impozitate cu 90% (componenta de pensie contributivă nu va fi taxată);
– impozit de 90% pe orice venit de la stat (salarii plus altele surse, inclusiv pensiile cumulate cu salariul) care depăşeşte salariul preşedintelui României;
– accelerarea intrării fondurilor europene în economie;
– digitalizare şi revizuirea „labirintului” de agenţii, autorităţi, companii de stat (municipale sau nu) pe care îl are statul român;
– inventarierea activelor statului şi valorificarea multora dintre ele „care sunt în prezent nefolosite sau folosite de către grupuri de interese restrânse”.
Preşedintele USR Bucureşti, deputatul Claudiu Năsui, a declarat luni că, în ultimii patru ani, statul român a cheltuit 34,3 miliarde de lei cu pensii speciale, adăugând că din aceşti bani s-ar fi putut realiza 243 de spitale noi, pornind de la faptul că spitalul construit de asociaţia „Dăruieşte Viaţă”, finanţată din donaţii, costă 26 de milioane de euro.