vineri, decembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Fostul primar din Daneți, achitat definitiv în al doilea dosar

Fostul primar al comunei doljene Daneţi, Constantin Spiridon, a fost achitat definitiv, ieri, într-un dosar în care a fost judecat pentru abuz în serviciul contra intereselor publice alături de fostul director al Şcolii Profesionale Daneţi, Gheorghe Tănăsescu, contabil la aceeaşi unitate şcolară, şi Marius Vasile Savu, administrator al firmei Sabalux Mob din Craiova. Curtea de Apel Craiova a respins apelul Parchetului, astfel că fostul primar a rămas cu soluția de achitare primită la Judecătoria Craiova, în plus fiind constatată încetarea procesului față de Savu. Ceilalți doi inculpați au rămas cu închisoare cu suspendare. Fostul edil este condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru aceleași fapte, într-un alt dosar, în care i-a avut ca parteneri pe contabila Primăriei Daneţi, Elena Biţu, fratele lui Bercea Mondial, Vasile Anghel, şi administratorul firmei Sabalux Mob, Marius Vasile Savui.

Magistrații Curții de Apel Craiova au soluționat, ieri, procesul în care fostul primar al comunei Daneți, Constantin Spiridon, a fost judecat pentru ilegalități comise la școală, împreună cu Ionel Goagă, fostul director al Şcolii Profesionale Daneţi, Gheorghe Tănăsescu, contabil la aceeaşi unitate şcolară, şi Marius Vasile Savu, administrator al firmei Sabalux Mob din Craiova. Instanța a respins apelul procurorilor, astfel că fostul primar rămâne cu sentința de la Judecătoria Craiova, aceea de achitare: „Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Goagă Ionel şi Tănăsescu Gheorghe. Admite apelurile declarate de parchet şi inculpatul Savu Marius Vasile. Desfiinţează în parte sentinţa penală, în ceea ce îl priveşte pe acest inculpat. În baza art. 17 alin. 2 C.p.p. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.p.p. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Savu Marius Vasile pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 290 alin. 1 C.p. din 1969 cu aplic. art. 5 C.p. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate. Obligă apelanţii inculpaţi Goagă Ionel şi Tănăsescu Gheorghe la câte 300 lei cheltuieli judiciare statului. Restul cheltuielilor judiciare în apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”.
Reamintim că Judecătoria Craiova a pronunțat anul trecut, pe 18 ianuarie, sentința pe fond în acest dosar: „achită pe inculpatul SPIRIDON CONSTANTIN, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. II. achită pe inculpatul SAVU MARIUS VASILE, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu. Condamnă pe inculpatul Savu Marius Vasile la pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 3 luni. III. Condamnă pe inculpatul GOAGĂ IONEL la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe durata termenului de încercare de 4 ani. Achită pe inculpatul GOAGĂ IONEL pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. IV. Condamnă pe inculpatul TĂNĂSESCU GHEORGHE la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe durata termenului de încercare de 4 ani. Achită pe inculpatul TĂNĂSESCU GHEORGHE pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată”, se arată în hotărârea instanței.
Judecătorii craioveni au mai dispus ca Goagă Ionel să achite școlii 55.399,67 lei reprezentând daune materiale şi Tănăsescu Gheorghe 44.459,91 lei și au menținut sechestrul pe bunurile fostului primar. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care au instrumentat dosarul, au reținut în rechizitoriu că Ionel Goagă, de 47 de ani, din comuna Daneţi, Dolj, fost director al Şcolii Profesionale Daneţi, şi Gheorghe Tănăsescu, de 62 ani, tot din comuna Daneţi, contabil la aceeaşi unitate şcolară, în perioada decembrie 2009 – aprilie 2011, prin intermediul lui Constantin Spiridon, primarul comunei, prin procedura de achiziţie directă de bunuri şi servicii, au achiziţionat, pentru unitatea de învăţământ, de la firma Sabalux Mob din Craiova, bunuri la preţuri supraevaluate şi care nu au fost recepţionate în totalitate şi au acceptat la plată facturi emise fictiv pentru lucrări de reparaţii sau amenajări interioare care nu s-au efectuat în realitate. Societatea Sabalux Mob, reprezentată de Marius Vasile Savu, a emis facturi în valoare totală de 173.399 lei, din care Şcoala Profesională Daneţi a achitat suma de 153.849 lei, iar expertiza contabilă efectuată în cauză a stabilit un prejudiciu creat unităţii de învăţământ în valoare de 120.637 lei.
În plus, în perioada iunie 2009 – iunie 2012, Şcoala Profesională Daneţi, reprezentată de Ionel Goagă, în calitate de director, şi de Gheorghe Tănăsescu, în calitate de contabil, a achiziţionat de la nouă agenţi economici mai multe bunuri şi produse în valoare totală 122.970,30 lei, piese de mobilier, laptop-uri, aparatură electrocasnică şi alte dispozitive electrice, precum şi unelte pentru grădinărit, care au fost însuşite în interes personal de cei doi, după cum anunțau procurorii la momentul respectiv.
Acesta este al doilea dosar în care primarul a fost judecat pentru abuz în serviciu, după ce, în primul, a fost găsit vinovat și condamnat, în aprilie 2017, la doi ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de patru ani. Alături de el, Elena Bițu, contabila primăriei, a primit aceeași pedeapsă, Marius Vasile Savu a primit un an de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani, iar Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, 6 ani și o lună de închisoare. Inculpații au declarat apel, iar sentința a rămas definitivă pe 6 februarie 2019 la Curtea de Apel Timișoara.

Politica