Magistrații Curții de Apel Craiova au anunțat, la termenul de vineri, că suspendă judecarea apelului declarat de ANIF Dolj în cazul funcționarilor Primăriei Podari trimiși în judecată în decembrie 2015, de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, pentru infracţiuni de abuz în serviciu şi fals. La începutul lunii iunie anul trecut, Tribunalul Dolj a constatat încetarea procesului față de inculpați, ca urmare a intervenirii prescripției. Mai exact, a trecut prea mult timp de la comiterea faptelor.
La termenul de vineri, 20 martie a.c., judecătorii de la Curtea de Apel Craiova, au anunțat că suspendă judecarea apelului declarat în dosarul funcționarilor de la Primăria Podari acuzați de abuz în serviciu: „Se suspendă de drept judecarea cauzei pe durata stării de urgenţă. În termen de 10 zile de la încetarea stării de urgenţă judecătorul sau instanţa de judecată va lua măsuri pentru fixarea termenelor de judecată şi efectuarea actelor de procedură, prin repunerea cauzei pe rol, cu citarea părţilor şi asigurarea dreptului la apărare, după caz. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 20.03.2020”.
Reamintim că, la jumătatea lunii decembrie 2015, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată pe primarul din Podari, Constantin Gheorghiţă (decedat între timp), pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, ambele în formă continuată, viceprimarul Petre Prodileanu, Mioara Stan, secretar la Primăria comunei Podari, Vlăduţi Mariana, arhitect şef la Primăria comunei Podari, la data faptelor, acuzaţi de abuz în serviciu şi fals intelectual, Costinel Băbălău, şef serviciu Taxe şi Impozite în cadrul Primăriei comunei Podari, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, înşelăciune, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, Pisică Radu Cristian, inginer la o societate comercială, acuzat de instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi Albu Iulian Alexandru, arhitect la o societate comercială, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În rechizitoriu, procurorii au reţinut că: în data de 26 mai 2008, inculpatul Gheorghiţă Constantin, în calitate de primar al comunei Podari, judeţul Dolj, şi preşedinte al Comisiei pentru analiza notificărilor conform Legii nr. 10/2001, a emis în mod abuziv o dispoziţie prin care a aprobat restituirea suprafeţei de 5.000 mp unei persoane, iar la data de 30 iunie 2008, a pus-o pe aceasta în posesie cu suprafaţa de 5.000 mp în intravilanul comunei Podari, întocmind şi semnând un proces-verbal, alături de inculpatul Prodileanu Petre, viceprimar al aceleiaşi localităţi, cu toate că persoana respectivă nu a fost prezentă, iar comisia nu s-a deplasat efectiv în teren şi nu a procedat la efectuarea de măsurători. Dispoziţia sus-menţionată a fost emisă în două exemplare distincte ca şi conţinut, având însă aceeaşi dată şi număr de înregistrare, una fiind prezentată Instituţiei Prefectului, iar cealaltă beneficiarului restituirii suprafeţei de teren. Terenul în suprafaţă de 5.000 mp, obţinut în împrejurările descrise mai sus, a fost vândut, prin intermediul altei persoane, la data de 21 ianuarie 2010 inculpatului Băbălău Costinel.
După ce a intrat în posesia terenului, inculpatul Băbălău Costinel a demarat procedurile de înscriere în cartea funciară a dreptului său de proprietate asupra imobilului respectiv. În acest context, în primăvara anului 2010, inculpatul Băbălău Costinel l-a determinat pe inculpatul Pisică Radu Cristian să îl ajute cu întocmirea documentaţiei tehnice necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construire cu privire la mai multe imobile aparţinând S.C. ANIF S.A. Dolj care erau deja edificate pe terenul respectiv. La rândul său, inculpatul Pisică Radu Cristian l-a determinat pe inculpatul Albu Iulian Alexandru să întocmească documentaţia tehnică nereală, în beneficiul inculpatului Băbălău Costinel, pe care acesta a folosit-o la obţinerea autorizaţiei de construire. În perioada martie – aprilie 2010, inculpatul Băbălău Costinel, i-a determinat pe inculpaţii Gheorghiţă Constantin, Stan Mioara şi Vlăduţi Mariana, să elibereze autorizaţia de construire/desfiinţare şi certificatul de urbanism, privind construirea unui depozit de materiale şi a unei construcţii anexă, în comuna Podari, judeţul Dolj, deşi construcţiile pentru care a solicitat autorizarea erau deja edificate şi se aflau în patrimoniul S.C. ANIF S.A. Dolj (instituţie de stat), iar pe inculpatul Prodileanu Petre, să încheie procesul verbal de recepţie al lucrărilor. La data de 6 iulie 2010, inculpatul Băbălău Costinel, pretinzând că este proprietarul clădirilor aparţinând S.C. ANIF S.A. Dolj, situate în comuna Podari, a indus în eroare un cumpărător de bună credinţă cu prilejul încheierii contractului de vânzare-cumpărare privind clădirile respective, obţinând astfel, în mod injust, suma de 106.000 euro ca preţ al vânzării şi cauzând totodată o pagubă în cuantum de 106.863,38 lei (valoare de inventar) în dauna S.C. ANIF S.A. Dolj.
Pe 4 iunie anul trecut, Tribunalul Dolj a pronunțat sentința, și toți inculpații au scăpat de acuzații pentru că faptele s-au prescris: „Încetează procesul penal privind pe inculpatul Albu Iulian Alexandru pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată ca urmare a intervenirii prescripţiei. 2. Încetează procesul penal privind pe inculpatul Pisică Radu Cristian pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca urmare a intervenirii prescripţiei. 3. Încetează procesul penal privind pe inculpata Vlăduţi Mariana pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual prev de art. 289 Vechiul Cod Penal cu aplic. art.5 Cp , ca urmare a intervenirii prescripţiei. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Vlăduţi Mariana pentru infracţiunea de abuz în serviciu, şi aplică sancţiunea administrativă constând în amendă în cuantum de 700 lei. 4. Încetează procesul penal privind pe inculpata Stan (fostă Cătănescu) Mioara pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, ca urmare a intervenirii prescripţiei. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Stan (fostă Cătănescu) Mioara pentru infracţiunea de abuz în serviciu, şi aplică sancţiunea administrativă constând în amendă în cuantum de 700 lei. 5. Încetează procesul penal privind pe inculpatul Băbălău Costinel pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată ca urmare a intervenirii prescripţiei. Încetează procesul penal privind pe inculpatul Băbălău Costinel pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals ca urmare a intervenirii prescripției. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Băbălău Costinel pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu şi pentru infracţiunea de înşelăciune, şi aplică sancţiunea administrativă constând în amendă în cuantum de 1000 lei. 6. Încetează procesul penal privind pe inculpatul Prodileanu Petre pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual ca urmare a intervenirii prescripţiei. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Prodileanu Petre pentru infracţiunea de abuz în serviciu, şi aplică sancţiunea administrativă constând în amendă în cuantum de 700 lei. 7. Încetează procesul penal privind pe inculpatul Gheorghiţă Constantin pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual şi pentru infracţiunea de abuz în serviciu, ca urmare a intervenirii decesului. Constată ca fiind achitat prejudiciul produs părţii civile – ANIF şi în consecinţă respinge actiunea civilă formulată. Pronunţată în şedinţă publică, azi 04 iunie 2019”.
Reprezentanții ANIF nu au fost însă mulțumiți și au declarat apel, care se judecă acum la Curtea de Apel Craiova.