Finlanda a fost desemnată cea mai fericită ţară din lume pentru a treia oară consecutiv, informație apărută într-un raport publicat vineri în contextul nefericit al pandemiei de coronavirus.
Potrivit Agerpres, țara nordică devansează Danemarca, aflată pe locul al doilea, şi Elveţia, situată pe locul al treilea, conform clasamentului din 2020 al „Raportului Fericirii Mondiale”, a cărui publicare coincide cu Ziua Mondială a Fericirii, instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite şi sărbătorită pe 20 martie.
România se situează pe poziţia 47 în acest clasament cu peste 150 de poziţii, în urcare faţă de raportul publicat anul trecut în care ocupa locul 48.
Sudanul de Sud şi Afganistan, două ţări afectate de război, ocupă penultimul, respectiv ultimul loc din acest clasament.
Metodologia utilizată constă în evaluarea răspunsurilor prelevate de la câte un eşantion de persoane din peste 150 de ţări la o serie de întrebări privind percepţia asupra calităţii vieţii personale, pe o scară de la 0 la 10.
Printre factorii luaţi în calcul pentru această evaluare se numără produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, ajutoarele sociale, libertăţile individuale sau nivelul de corupţie.
Pe primele zece locuri se regăsesc de asemenea Noua Zeelandă, pe locul opt, Austria, pe poziţia a 9-a şi Luxemburg, pe locul zece.
Cele mai fericite ţări sunt cele „în care oamenii au un sentiment de apartenenţă, au încredere unii în alţii şi se apreciază reciproc”, a declarat John Helliwell, coautorul raportului, citat într-un comunicat.
Clasarea Finlandei poate fi însă surprinzătoare pentru străini. Naţiunea cu 5,5 milioane de locuitori are imaginea unei ţări cu ierni aspre şi întunecate, populată de persoane tăcute, cu tendinţe sinucigaşe, menționează AFP.
Calitatea vieții este excepțională
Populaţia Finlandei se bucură de o calitate a vieţii excepţională, la care se adaugă un nivel ridicat de securitate şi unele dintre cele mai bune servicii publice din lume. În acelaşi timp, rata inegalităţii din Finlanda este printre cele mai scăzute dintre naţiunile Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Raportul din 2020 se bazează pe datele colectate în 2018 şi 2019 şi, prin urmare, nu este luată în calcul situația actuală creată de pandemia de coronavirus.
Autorii raportului observă, însă, că aceste condiţii de izolare în care trăiesc în prezent numeroase persoane ar putea să favorizeze fericirea în viitor. „Cea mai comună explicaţie pare a fi aceea că oamenii sunt plăcut surprinşi de dorinţa vecinilor lor şi a instituţiilor de a colabora pentru a se ajuta reciproc”, susțin autorii într-un comunicat.