UPDATE/ Prefectura Dolj anunţă că: “astăzi, 16.03.2020 ora 8.00, situația epidemiologică a județului Dolj se prezintă astfel: 474 de persoane sunt izolate voluntar la domiciliu, 149 de persoane se află în carantină iar 3 persoane din judetul Dolj confirmate cu coronavirus sunt internate la Spitalul Clinic de Boli lnfecțioase si Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Craiova. Persoanele izolate la domiciliu sunt clinic sănătoase și nu prezintă simptomatologie specifică afectării de către virusul COVID-19”. La Infecţioase Craiova sunt acum 9 pacienţi cu coronavirus: cei trei din Dolj şi câte doi din judeţele Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.
––––––––––
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, sâmbătă, că va decreta stare de urgenţă în România la începutul acestei săptămâni. A aruncat informația în aer, afirmând că măsura ar urma să faciliteze alocarea de sume suplimentare către domeniul sănătății și achiziția de medicamente și echipamente medicale, fără a da însă alte detalii. O țară întreagă așteaptă decretul ca să afle exact ce va fi interzis și ce nu. Aceasta, pentru că legea prevede că în caz de stare de urgență pot fi îngrădite unele drepturi și libertăți fundamentale. Între timp, la Craiova, autoritățile locale au luat mai multe măsuri pentru a preveni răspândirea virusului.
La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” erau internați, duminică, șase pacienți cu coronavirus. Trei din Dolj. În județ, aproximativ 150 de persoane erau în carantină și circa 500 în izolare voluntară la domiciliu.
La spitalele Craiovei au fost amenajate corturi de triere a posibililor pacienți cu coronavirus. La cel de Infecțioase au fost eliberate paturile și vor fi folosite pentru îngrijirea pacienților cu infecția COVID -19.
„În funcție de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus, am stabilit spitale de suport în care am transferat pacienții spitalului. Prioritizăm cazurile infectate cu virusul SARS-CoV-2, identificând un nou spațiu de triaj al pacienților, atât în interiorul spitalului cât și prin montarea a două corturi în curtea spitalului. Menționăm că avem pregătite 10 paturi de terapie intensivă, 205 paturi de boli infecțioase și dispunem de echipamente de protecție, dezinfectant și tot ce este necesar pentru protejarea „armatei albe”care este disponibilă 24h/24h pentru zona Olteniei. Am asigurat dezinfecția aleilor și a spațiilor din curtea spitalului. Vă rugăm să ne fiți alături și să țineți cont de sfaturile Ministerului Sănătății”, au precizat reprezentanții spitalului.
Dezinfecție în Craiova
Societatea de salubrizare a demarat un program de igienizare și dezinfectare al străzilor din Craiova, cu clor (cloramina T).
Totodată, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunțat că se face și dezinfectarea tuturor stațiilor de autobuz și tramvai precum și a trotuarelor. „Angajații Salubritate Craiova vor ajunge în toate cartierele municipiului Craiova! Suplimentarea măsurilor de prevenție speciale vine în completarea deciziilor luate la nivel național pentru a preveni răspândirea virusului Covid-19. Fac precizarea că acțiunea de dezinfecție va fi îndeplinită de S.C. Salubritate Craiova S.R.L, operatorul care are delegată activitatea de dezinsecție, dezinfecție, deratizare și care deține autorizații pentru desfășurarea activității de la Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC)”, a precizat primarul Craiovei Mihail Genoiu.
Anterior s-au dispus măsuri de dezinfectare a mijloacelor de transport în comun cu substanțe biocide după fiecare cursă zilnic. Conducătorii auto și cei ai tramvaielor șterg, la capăt de linie, cu alcool medicinal, barele de susținere și scaunele. De asemenea, mijloacele de transport în comun sunt dezinfectate o dată pe zi, la autobaza RAT, prin nebulizarea unui dezinfectant bio, fără miros, pe bază de peroxid de hidrogen și un complex coloidal de arginți în cantitate redusă.
Dezinfecții se fac și în școli. „Așa cum anunțam acum 3 zile, în perioada în care cursurile școlare sunt suspendate din cauza epidemiei de coronavirus, dezinfectăm toate spațiile din unitățile craiovene de învățământ preuniversitar (creșe, grădinițe, școli, licee). Suplimentarea măsurilor de prevenție speciale vine în completarea deciziilor luate la nivel național pentru a preveni răspândirea virusului Covid-19 și pentru a le oferi copiilor cele mai sigure condiții în momentul în care se vor întoarce la școală”, a mai declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Ce presupune starea de urgență
Potrivit OUG 1 din 1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale.
Articolul 18 (1) arată că „în cazul instituirii stării de urgență în temeiul art. 3 lit. a), coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor. (2) În condițiile alin. (1), Poliția Comunitară poate fi militarizată, în totalitate sau numai în anumite unități administrativ-teritoriale, desfășurându-și activitatea în subordinea Ministerului Administrației și Internelor. (3) În cazul prevăzut la art. 3 lit. a), Ministerul Apărării Naționale sprijină forțele Ministerului Administrației și Internelor, la cererea acestuia, în baza aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în limitele și condițiile stabilite de acesta. (4) Forțele Ministerului Apărării Naționale pot acorda sprijin numai în misiuni pentru care au pregătirea și dotarea corespunzătoare”.
Tot conform legii, în cazul stării de urgenţă, autoritățile au următoarele atribuții și răspunderi:
a) să întocmească planurile de acțiune și planurile de ridicare graduală a capacității de luptă, în conformitate cu ordinele și instrucțiunile proprii;
b) să dispună depunerea temporară, la organele de poliție de pe raza județului sau a municipiului București, a armelor, munițiilor și materialelor explozive aflate asupra populației și să procedeze la căutarea celor nedepuse în termenul stabilit, urmând ca la încetarea măsurii excepționale acestea să fie înapoiate celor în drept să le dețină; să dispună închiderea temporară a societăților care comercializează arme și muniții și să instituie paza acestora;
c) să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație;
d) să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;
e) să efectueze razii;
f) să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marșurilor;
g) să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgență persoanele a căror prezentă nu se justifică;
h) să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcțiile și în zonele stabilite și să țină evidența acestora;
i) să protejeze informațiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informațiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgență, cu excepția celor referitoare la dezastre, se dau publicității numai cu avizul autorităților militare; mijloacele de comunicare în masă, indiferent de natura și de forma de proprietate; sunt obligate să transmită; cu prioritate, mesajele autorităților militare, la cererea acestora;
j) să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;
k) ) să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor publicaţii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune
I) să asigure paza militară a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a sediilor posturilor de radiodifuziune și de televiziune publice, a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național, precum și a obiectivelor de importanță deosebită pentru apărare, prin punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare; când situația impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă, după caz
m) să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate;
n) să emită ordonanțe militare sau ordine, după caz;
o) să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute
Rămâne de văzut care dintre aceste măsuri vor fi aplicate de autorități după ce președintele României va decreta starea de urgență.