Un chirurg din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina atrage atenţia că gestionarea pericolului noului coronavirus se face în continuare pompieristic, fără luarea în considerare a pericolelor reale.
Medicul critică lipsa de măsuri pentru protejarea personalului medical, propunând şi câteva soluţii, scrie adevarul.ro
Este vorba de medicul Cătălin Dudu, cel care în urmă cu două săptămâni atrăgea atenţia că nu s-a demarat, aşa cum era nevoie, o campanie de informare a populaţiei, atât de necesară la acel moment.
Medicul spune că pentru personalul medical nu s-a adoptat nicio măsură de protecţie, deşi această categorie de personal va fi în prima linie, şi că tratarea pacienţilor suspecţi de coronavirus în toate spitalele ar putea genera o contaminare în masă. Propune în schimb organizarea unor spitale dedicate pacienţilor suspecţi de coronavirus, eventual pregătirea unor spitale mai mici, existente, cu 100-200-300 paturi, pentru a prelua pacienţii cu această patologie. Medicul consideră că este deosebit de riscant ca pacienţii infectaţi cu noul Covid-19 să fie trataţi în fiecare spital, pericolul de răspândire a infecţiei fiind cu atât mai mare în spitalele mari, cum sunt cele judeţene, în care se tratează patologii diverse.
În acest sens, medicul vine şi cu un set de măsuri simple care ar trebui adoptate urgent şi la care, spune acesta, pot fi adăugate şi altele sau pot fi îmbunătăţite. Iată care sunt propunerile:
1. Să fie stabilite clar spitalele care primesc pacienţi cu coronavirus şi aceştia să fie conduşi şi îndrumaţi doar acolo.
2. Să fie protejate spitalele de urgenţă care vor trebui să asigure celalalte urgenţe curente.
3. Să se oprească internarea cazurilor cronice şi să se facă ceva ca bolnavii cronici (diabetici etc) să îşi poată lua reţeta fără să stea la coadă în policlinică – propun intrarea în clădire conform programării la 15 minute
4. Să se limiteze numărul personalului medical ce lucrează zilnic în sensul păstrării unui număr suficient pentru urgenţe şi ţinerea acasă a celorlalţi prin rotaţie pentru a diminua şansele de a deveni infectaţi.
5. Montarea spitalelor de campanie şi pregătirea lor.
6. Prin restrângerea numărului de spitale putem începe să pregătim echipele de acolo pentru a şti exact cum se îmbracă şi dezbracă costumele şi ce măsuri trebuiesc luate pentru a se proteja.
În Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina este în prezent internat un copil de 4 ani, cu simptome de tuse şi febră, contact al părinţilor săi care au călătorit din Italia spre România în acelaşi autocar cu pacientul de 71 ani, din Suceava, diagnosticat cu noul coronavirus. Un alt pasager din autocar, contact al bărbatului din Suceava, este primul pacient testat pozitiv pentru Covid-19 din judeţul Olt.