Tema vaccinării obligatorii a fost reluată și dezbătută săptămâna trecută în procedură de urgență la Comisia de Sănătate. Proiectul de lege pe această temă stă în Parlament din 2017, iar în contextul actual al epidemiei, a fost adoptat în unanimitate de comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților și va fi votat luni sau marți.
„Dacă proiectul va deveni lege, se pot da și amenzi părinților care nu-și vaccinează copiii. Sancțiunile vor fi între 500 și 1.000 de lei, dar pot ajunge și la 10.000 de lei”, a declarat președintele Comisiei de Sănătate, Florin Buicu.
Părinții vor fi scutiți de amendă dacă prezintă dovezi ale unei contraindicații temporare sau permanente.
Anumite categorii de adulți vor fi, de asemenea, obligate să se vaccineze. O astfel de categorie este cea a angajaților care lucrează în instituții ce desfășoară activități cu impact în sănătatea publică.
Un amendament al acestui proiect de lege face referire la cazul în care un copil are o reacție adversă la vaccin, situație în care costurile spitalicești vor fi suportate de Ministerul Sănătății.
Potrivit Mediafax, proiectul este unul controversat, iar unii părinți nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie, motiv pentru care au protestat săptămâna aceasta.
Ca proiectul să devină lege trebuie să treacă de Camera Deputaților și apoi să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Copiii ai căror părinți nu acceptă vacinarea ar urma să nu mai fie primiți în școli, grădinițe sau creșe, iar părinții lor riscă să fie amendați.