Mii de refugiați și imigranți au forţat sâmbătă granița dintre Turcia și Grecia și continuă să sosească alții, după ce președintele Recep Erdogan le-a permis să plece spre Europa. Trenuri și autocare pline se îndreaptă spre nord-vestul Turciei, de unde străinii speră că vor intra în Uniunea Europeană.
Televiziunea de stat din Turcia spune că refugiații ar urma să-şi schimbe traseul și vor trece prin România în drumul lor către Occident. Spre deosebire de vechiul traseu, noua rută ar ocoli Balcanii de Vest și ar trece prin Bulgaria și ţara noastră, iar de aici către Ungaria, până în vestul Europei.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că 18.000 de migranți au trecut granița spre Europa, după ce le-a premis să plece, iar numărul va ajunge la 25.000, chiar 30.000 în zilele următoare, scrie Mediafax, care citează BBC.
Turcia nu mai poate face față numărului mare de oameni care fug din cauza războiului civil din Siria, a motivat Erdogan.
La rândul său, Grecia a anunțat că a blocat mii de imigranți să intre „ilegal” din Turcia, forțele de ordine folosind gaze lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea.
Decizia lui Erdogan vine după ce zeci de soldaţi turci au murit în urma unui bombardament în provincia siriană Idlib. Turcia speră să forţeze astfel UE şi NATO să sprijine operaţiunea militară pe care o desfăşoară în Siria, acolo unde au loc dese confruntări cu armata siriană sprijinită de Rusia.
Turcia găzduiește 3,7 milioane de refugiați sirieni, precum și migranți din alte țări, cum ar fi Afganistanul, pe care i-a oprit să plece spre Europa, ca urmare a unei înțelegeri cu UE. Însă Erdogan a acuzat UE că și-a încălcat promisiunile.