Un program de vaccinare ratat de statul român a dus la decesul a peste 17.000 de femei în ultimii 10 ani. Și asta pentru că, în 2008, autoritățile nu au reușit să le explice mamelor de ce fetele lor trebuie să facă acest vaccin.
Campania a fost reluată, în urmă cu o lună. Este a cincea tentativă a ministerului Sănătății de a duce la capăt vaccinarea anti-HPV, scrie digi24.ro
În perioada 2017-2018, în cabinetele medicilor de familie din țară, părinții au făcut 8.800 de solicitări pentru a-și vaccina fetițele anti HPV. În anul 2019, numărul solicitărilor a crescut și a ajuns la peste 14.400.
Deși părinții au făcut cereri în urmă 3 ani, Ministerul Sănătății abia anul acesta acordă importanță prevenirii acestei boi care ucide femei ce-ar putea fi salvate. 1.700 mor în fiecare an și tot anual apar 3.700 de cazuri noi.
„Infecția HPV este o infecție care se produce de obicei curând după primul contact sexual în care un virus ajunge la nivelul colului uterin, unde în anumite situații să genereze anumite leziuni. Mai întâi se produce infecția. Dacă nu sunt tratate vom ajunge ca… cancerul să apară cu forme avansate”, spune Gindrovel Dumitra, medic de familie.
„Ministerul Sănătății a reluat campania de vaccinare HPV. În luna ianuarie s-au vaccinat 2.300 de fetițe între 11 și 14 ani și peste 1.600 de fetițe peste 15 ani”, declară Nelu Tătaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății.
Vaccinul poate fi făcut la orice vârstă, însă cine are peste 15 ani trebuie să-l plătească, iar o doză costă 150 de euro. Fetele care au între 11 și 14 ani trebuie să facă 2 doze, iar persoanele care au peste 15 ani, 3 doze.
Potrivit sursei citate, în 2008, când a început prima campanie, sute de mii de doze să fie aruncate.
„Anul 2009 este anul de cotitura când toate vaccinurilor au început să scadă în România și continuă și în ziua de azi”, spune Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.
Pentru că unele țări, precum Australia și Canada, aproape au eliminat boala, Organizația Mondială a Sănătății și-a propus ca, până în 2030, și Europa să facă același lucru pentru femeile sale.
„Pierdem acele femei care se află la vârsta fertilă. Sunt femeile din grupa de vârstă 20, 25, 45 de ani, care sunt mame, soții și care lasă în urmă tragedii. Conform ultimelor date, se pare că tocmai în acele medii cu studii superioare întâlnim reticența la vaccinare, în general. Dacă am fi început acest program de vaccinare în 2008, 2009, am fi avut o acoperire vaccinală precum Marea Britanie. Din cele 1.700 de femei pe care, Doamne fereste, le vom pierde de acum înainte, multe dintre ele ar fi putut fi salvate”, spune Gindrovel Dumitra.
În timp ce în România ne confruntăm cu prejudecăți, în țările dezvoltate, programul de vaccinare a fost extins și pentru băieți, deoarece virusul se transmite pe cale sexuală.
Ministerul Sănătății a cumpărat până acum 20.000 de doze de vaccin și va mai lua 40.000 entru a începe vaccinarea fetelor înscrise pe listă în 2019.