Cel mai important domeniu pentru cheltuielile guvernamentale în toate statele membre UE, în 2018, a fost protecția socială, dar procentul acordat din PIB variază între 24,1% în Finlanda şi 9% în Irlanda, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.
În domeniul protecției sociale, România se află la coada clasamentului, printre țări ca Irlanda, Malta, Letonia, Bulgaria şi Cehia, care au acordat mai puțin de 12% din PIB în acest sens. Media Uniunii Europene pentru cheltuielile cu protecţia socială în 2018 a fost de 19,2% din PIB, procentul României fiind de 11,6%.
La nivelul Uniunii Europene, din cheltuielile pentru protecția socială, cea mai mare parte este atribuită categoriei persoanelor în vârstă. România a alocat 8,6% din PIB pentru pensii, iar media europeană a fost de 10,4%.
Pentru sănătate, cel mai mult au alocat Danemarca, Austria și Franța, peste 8% din PIB, pe când România (4,7%), Letonia și Cipru au alocat un procent mult sub media de 7% înregistrată în UE.
România se află pe ultimele locuri și la ponderea cheltuielilor cu educaţia, în 2018 doar Irlanda a fost în aceeași situație, prin alocarea a 3,2% din PIB pentru această categorie. Media UE a fost de 4,6%.
Numai pentru protecţia mediului, procentul acordat de guvernul României a fost același cu media statelor membre UE, și anume 0,8% din PIB.