Românii au început să cumpere masiv alimente, speriaţi de o eventuală criză generată de o eventuală epidemie de coronavirus.
Potrivit imaginilor apărute în cursul zilei de marţi, 25 februarie, rafturile supermarketurilor şi hipermarketurilor din Bucureşti sunt aproape goale după ce sute de oameni intră să se aprovizioneze cu cantităţi uriaşe de alimente şi apă.
Și în Maramureş, oamenii au luat cu asalt magazinele pentru a face provizii sau pentru a le trimite alimente rudelor rămase în Italia, în zonele aflate în carantină.
Din magazine se cumpără ca de sărbători, în special produse neperisabile, cum sunt conservele, a declarat marți George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România. El mai spune că în scurt timp stocurile vor fi refăcute și că nu există motive de îngrijorare, dar a admis posibilitatea scăderii unor stocuri, din cauza cererii mari, potrivit digi24.ro
Știrile privind evoluția epidemiei de coronovirus, dar și modul în care italienii au reacționat la apariția bolii, golind magazinele de produse alimentare sau de igienă au dus la o creștere a numărului clienților și în magazinele din România, precum și la o majorare a cantităților de produse cumpărate.
Oficialii Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) și-au exprimat deschiderea de a reprezenta un canal de diseminare a materialelor informative ce urmează să fie transmise de către Ministerul Sănătății. Totodată, AMRCR și-a arătat susținerea în vederea aplicării măsurilor de sănătate publică în acord cu noile prevederi legale.
Între măsurile discutate astăzi s-a evidențiat aceea de a recomanda angajaților să evite în această perioadă călătoriile în zone în care evoluează COVID-19. În cazul oricăror suspiciuni de îmbolnăvire se impune apelarea serviciului 112 pentru direcționarea către centrele medicale de diagnosticare.
În perioada următoare, marile rețele comerciale vor lua măsurile ce se impun pentru a se evita aglomerările din cadrul magazinelor, reamintind consumatorilor că există posibilitatea achiziției online de produse alimentare și nealimentare fie direct de la comercianții care au acest serviciu, fie prin aplicații specializate. Ministerul Sănătății a agreat propunerea ca AMRCR să fie informată periodic referitor la informațiile noi despre răspândirea COVID-19.
foto: libertatea