Liceul «Voltaire», gazda reuniunii transnaționale din cel de-al treilea an de implementare a unui proiect de parteneriat strategic ERASMUS+

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

În perioada 24-25 februarie 2020, Liceul «Voltaire» va fi gazda reuniunii transnaționale din cel de-al treilea an de implementare a proiectului de parteneriat strategic ERASMUS+ intitulat „Territoire apprenant, des protocoles innovants au service des apprentissages – TERAPI”, 2017-1-FR01-KA201-037332.
Alături de partenerii noștri de la Universitatea din Craiova și Inspectoratul Școlar județean Dolj, comitetele de pilotaj, respectiv 12 persoane din instituțiile partenere din Franța și Italia, vor petrece două zile la Liceul „Voltaire”, pe parcursul cărora vor lucra împreună în câte două sesiuni în fiecare zi.


Astfel, reuniunea va debuta luni, 24 februarie 2020, la ora 9, cu primirea participanților și cuvântul de bun venit adresat de doamna director prof. dr. Dorina-Loredana Popi, după care delegațiile din fiecare instituție parteneră vor prezenta stadiul implementării proiectului, inclusiv produsele intelectuale realizate până în prezent. Sesiunea de dimineață se va încheia cu reflecțiile reprezentanților asupra modului în care proiectul avansează și cu discuții punctuale relative la gestiunea acestuia.
A doua parte a zilei va fi organizată, la rândul ei, în două secțiuni: prima dedicată proiectului «Patrimoine» pe care elevii de la Liceul «Voltaire» îl derulează în cadrul Programului After School și care completează cursul transdisciplinar integrat intitulat „Patrimoniu românesc în context european”, care reunește trei discipline: istorie (prof. Ionela Cojocăreanu), arte vizuale (prof. Cătălin Ostroveanu) și limba franceză (prof. Cătălina Țăpoi).
Invitații de onoare la acest atelier sunt reprezentanții instituțiilor locale care ne sunt partenere în derularea proiectului «Patrimoine», sprijinindu-ne în demersul construirii unui territoire apprenant coerent din perspectiva patrimoniului și a tradițiilor: Alina Angela Țacu, directorul Palatului Copiilor Craiova, Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei, Irinel Cănureci, șeful Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei, Parintele Aurel Gușețelu de la Parohia „Sfântul Calinic Cernicanul”, precum și părinți ai elevilor noștri. Manifestarea se va concentra în jurul lucrărilor realizate de elevi: icoane pe sticlă, schițe, desene, fotografii ale unor case vechi tradiționale, o machetă a unei case tipice din regiunea Oltenia, organizate într-o expoziție la Liceul «Voltaire». După prezentarea acestora de către elevi, oaspeții își vor încânta pe de o parte văzul cu costumul popular tradițional, asistând chiar la o paradă a acestuia, în timp ce alți elevi le vorbesc despre însemnătatea motivelor și culorilor de pe iile românești, iar pe de altă parte auzul cu interpretarea unor doine de către un alt invitat special, Alexandru Lilea, interpret de muzică populară oltenească, laureat al Festivalului Maria Tănase ediția 2017.
A doua parte a după-amiezii va fi consacrată aspectelor administrative (completarea în Mobility Tool).
Ziua de 25 februarie 2020 va fi dedicată în întregime lucrului în echipe multinaționale la protocoalele trasferabile și la fișele practice care vor fi publicate ulterior și care vor putea fi folosite atât de profesorii români, cât și de cei francezi și italieni.

director Liceul Voltaire,
prof.dr. Dorina POPI

Distribuie acest articol