sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Cât de sănătoase sunt cerealele? Cum le alegem după etichetă

Cerealele pot fi aliatul nostru în menţinerea unei sănătăţi bune, însă nu toate produsele sunt ceea ce par a fi.

Potrivit medicilor, care au pus la cale ghiduri medicale care le pot fi de un real folos pacienţilor, înţelegerea explicaţiilor de pe ambalaj este vitală.

Ghidul care promovează un stil de viaţă sănătos, postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, acordă un spaţiu special nutriţiei, învăţându-ne ce să alegem, scrie adevarul.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Alimentele derivate din cereale conţin grâu, ovăz, orez, porumb, orz, secară, mei. Există o mare varietate de astfel de alimente, de la pâinea integrală şi cerealele integrale cu conţinut crescut de substanţe nutritive, până la pâinea albă, orezul alb, pastele din faină albă – cu conţinut redus de substanţe nutritive“, ne spun autorii ghidului, menţionând faptul că cerealele integrale sunt cele care aduc beneficii suplimentare pentru sănătate, prin urmare cel puţin jumătate din cantitatea zilnică de cereale ar trebui să fie cereale integrale.

Concret, dacă ne vom obişnui să consumăm astfel de produse, reducem riscul de boli cardio-vasculare, riscul de diabet zaharat şi, în plus, vom ţine greutatea sub control. Consumul a 1-3 porţii – standard de cereale bogate în fibre pe zi este asociat cu risc redus de cancer colorectal la adult. Consumul de cereale, în special cereale integrale (trei doze pe zi), este asociat cu risc redus de diabet zaharat de tip 2.

Care este porţia standard

Se recomandă limitarea consumului de alimente ce conţin cereale rafinate, în special cereale rafinate ce conţin adaosuri de grăsimi solide, zahăr şi sare.

Cantităţile recomandate de cereale sunt următoarele:

• La adult, 6 porţii-standard de cereale, la un regim de 2000 Kcalorii/zi (aprox 170 g), din care cel puţin jumătate (3 porţii-standard = 85g) să fie cereale integrale.

• La copil şi adolescent, în funcţie de vârstă şi sex, între 3 porţii-standard /zi la 2-3 ani şi 7 porţii-standard pe zi la adolescenţii mari.

O porţie-standard de cereale înseamnă:

• o felie de pâine;

• jumătate de cană de orez/ paste fierte;

• o cană (30g) de fulgi de cereale.

Cu ce înlocuim cerealele „rele“

• Se înlocuiesc pâinea albă, fulgii de cereale rafinate, orezul alb, pastele, cu varietăţi cu conţinut ridicat de cereale integrale: pâine integrală, orez brun, fulgi de cereale integrale, paste din făină integrală.

• Cantitatea de cereale integrale dintr-un aliment cumpărat poate fi dedusă din poziţia în care sunt plasate cerealele integrale în lista de ingrediente. Cerealele integrale ar trebui să fie primul sau al doilea ingredient, dupa apă. Pentru alimentele conţinând mai multe tipuri de cereale, acestea ar trebui să apară în zona iniţială a listei de ingrediente.

• Verifică eticheta cerealelor procesate (orez, paste) pentru adaosurile de sare, zahăr şi grăsimi saturate (se va alege varianta cu adaosurile cele mai mici).

• Redu consumul de cereale rafinate, în special cele cu adaosuri de grăsimi solide şi zaharuri, precum prajituri, placinte, pizza, care sunt bogate caloric.

• La vârstnic, din cauza problemelor cu dentiţia cerealele integrale pot să nu fie bine tolerate, se recomandă varietăţi mai uşor de mestecat.







Politica