Procedura de realizare a infrastructurii necesare operaţionalizării primelor sisteme antibalistice Patriot din România, demarată

Jurnalul Olteniei
2 Min Read

Forţele Aeriene Române au demarat procedura de realizare a infrastructurii necesare operaţionalizării primelor două sisteme antiaeriene Patriot în România.

Este vorba de complexe de baterii care pot anihila rachete balistice, rachete de croazieră şi aeronave de luptă avansate care ar încălca teritoriul naţional şi, deci, al NATO, scrie Adevărul.

Oficialii Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA) au dezvăluit că primele baterii Patriot vor fi montate în facilităţile militare din Mihai Bravu (judeţul Giurgiu) şi Capu Midia (judeţul Constnţa). Este vorba de sisteme moderne de ultimă generaţie, identice cu cele aflate în dotarea armatei americane. „Sistemul produs pentru România este cea mai recentă versiune hardware şi software. Doar numele şi caracteristicile fizice ale sistemului Patriot sunt la fel ca în 1982, dar acestea sunt singurele elemente vechi. Restul este modern şi actualizat”, a declarat, cu ceva timp în urmă, country managerul Raytheon, Mike Ellison.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Concret, este vorba de configuraţia 3+, cea mai modernă varianta existenţa pe piaţă în prezent, iar pachetul achiziţionat de România include 58 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.

Sistemele sol-aer cu rază de mare de acţiune Patriot 3+ pot neutraliza în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 metri). De precizat că cele şapte sisteme achiziţionate de România cu circa 4 miliarde de dolari, bani achitaţi deja într-o bună parte, pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

Aceste prime baterii de rachete livrate de partea americană se vor integra în sistemele comune de apărare ale alianţei.

Analistul militar Aurel Cazacu a adăugat că, în timp, după ce vor fi livrate, celălalte sisteme Patriot vor fi şi ele operaţionalizate în alte zone strategice.




Share This Article