Virusul din oraşul chinez Wuhan reprezintă o urgenţă de nivel global, a decis joi seară Organizaţia Mondială a Sănătăţii , în condiţiile în care epidemia se extinde tot mai mult în afara Chinei.
Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat că joi au fost identificate aproape 2.000 de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 9.692 de cazuri.
Aceasta reprezintă o creștere cu 1.982 de cazuri față de datele de miercuri, iar numărul total al îmbolnăvirilor îl depășește pe cel din timpul epidemiei de sindrom respirator acut sever (SARS) din 2003.
Autoritățile chineze au anunțat că 42 de persoane au murit în cursul zilei de joi din cauza noului coronavirus din China, astfel că numărul total al deceselor se ridică acum la 213.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a detaliat, joi seara, la Digi24, ce măsuri trebuie să ia România, după ce noul coronavirus din China a fost declarat urgență publică globală și a explicat că adevăratul pericol îl reprezintă posibilitatea ca virusul să sufere noi mutații și să devină și mai patogen, odată cu transmiterea de la om la om. Limitarea transmiterii este „cheia succesului în controlul acestei epidemii”, a subliniat Alexandru Rafila.
Boala produce o insuficiență respiratorie care necesită echipamente speciale de suport, care sunt extrem de limitate ca număr, în general, în toate țările, chiar dacă există anumite rezerve în acest sens, a subliniat Alexandru Rafila.
Președintele Societății Române de Microbiologie a spus că în prezent se lucrează la constituirea unor stocuri de echipamente de protecție, de măști și echipamente medicale, care sunt necesare pentru gestionarea posibilei extinderi a coronavirusului în România.
„Se lucrează foarte serios la aceasta, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență. (…) Este un scenariu, se utilizează un scenariu mai puțin favorabil”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi24, după anunțul OMS.
Întrebat unde vor fi internați pacienții din România, Rafila a răspuns: „Pentru primele 10 cazuri, procedura este că, dacă vor apărea, vor fi îndrumate către Institutul Național de Infecțioase Matei Balș, unde vor fi diagnosticați în mod specific și tratați, pentru că la Matei Balș avem condiții speciale de izolare, care protejează și pacientul, și personalul medical. Una dintre recomandările explicite în cazul acestei urgențe globale realizate de OMS este protecția personalului medical. Personalul medical trebuie să fie protejat în fața acestei îmbolnăviri, pentru că altfel nu putem să controlăm lucrurile din punct de vedere profesional, medical”.
Recomandările impuse de OMS sunt temporare și revizuite din trei în trei luni.
Din 2009 până în prezent starea de urgență a fost declarată de cinci ori: în 2009 din cauza pandemiei de gripă porcină, epidemia de poliomielită din 2014, cea de Ebola din Africa de Vest din 2014, epidemia de Zika din 2015-2016 și cea de Ebola din 2018.