Exponatul lunii decembrie la Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei

Jurnalul Olteniei
2 Min Read

Exponatul lunii decembrie la Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei, este Agama cu barbă – una dintre cele mai îndrăgite reptile-companion!

AGAMA CU BARBĂ- Pogona vitticeps

Regn: Animalia, Clasă: Reptilia, Ordin: Squamata,
Familie: Agamidae, Gen: Agama

Cunoscută și ca dragonul bărbos, șopârla provine de pe continentul australian. Cea mai mare populație de agame cu barbă se regasește în centrul continentului, însă pot migra până în zonele semi-aride din est și sud. Este o șopârlă diurnă, de deșert. Preferă zonele uscate, călduroase, dar și pădurile și tufișurile. Terenurile stâncoase sunt preferate deoarece pietrele oferă locuri bune de stat la soare, dar și umbră și ascunzători.
Agamele sunt reptile relativ ușor de întreținut și sunt recomandate începătorilor în teraristică.


Față de alte animale, reptilele necesită o atenție specială și o îngrijire aparte. Iubitorii acestei specii afirmă că agamele pot face casă bună chiar și cu copiii mici. Curiozitatea și atingerile copiilor sunt pe placul șopârlei, care iubește să fie alintată.


Docilitatea și caracterul prietenos au făcut aceste șopârle foarte populare peste tot în lume. Agama nu se teme de om, ba chiar se apropie de geamul terariului când stăpânul e în preajmă.
Adulții pot ajunge până la 60 de cm lungime, coada măsurând puțin peste jumătate din această valoare.


Șopârlele își pot schimba culoarea. Nu într-o manieră foarte evidentă, asemenea cameleonului, însă pot trece prin mai multe nuanțe apropiate. Acest lucru se petrece în special pentru dozarea cantității de caldură. O piele mai deschisă absoarbe mai puțină caldură.


Agamele cu barbă sunt omnivori oportuniști. Adică nu sunt prea pretențioși și se mulțumesc cu orice sursă de hrană au la dispoziție. Adulții în general sunt erbivori (80%). Se hrănesc cu diverse frunze, fructe sau segmente de plante, pe care le găsesc cu greu în deșert. Nu refuză nici insectele, rozătoarele sau alte șopârle mici.

Muzeul Olteniei Craiova

Distribuie acest articol