Clariant şi GETEC au câştigat premiul pentru Eficienţă Energetică, acordat de Agenţia Germană pentru Energie (dena)

Jurnalul Olteniei
6 Min Read

* Conceptul de origine germano-română de furnizare a energiei a câştigat premiul publicului

* Fabrica sunliquid® Clariant utilizează alimentarea cu abur şi energie electrică, neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2

* Premiul a fost oferit la categoria „Concepte pentru creşterea eficienţei energetice”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Clariant şi GETEC, în calitate de parteneri de proiect, au câştigat premiul pentru Eficienţă Energetică, acordat de Agenţia Germană pentru Energie (dena), la categoria „Concepte pentru creşterea eficienţei energetice”, în cadrul conferinţei de anul acesta de la Berlin. Thomas Wagner, CEO-ul Grupului GETEC, a prezentat conceptul, în numele tuturor partenerilor care au participat în acest proiect, celor aproximativ 500 de decidenţi din mediul politic şi de afaceri. Spre deosebire de celelalte trei categorii premiate, votul a fost acordat de către de public, prin intermediul telefonului mobil.

Premiul a fost acordat pentru soluţia de eficienţă energetică pentru proiectul comun, Clariant – GETEC, din localitatea Podari, judeţul Dolj, unde compania Clariant construieşte o fabrică de producţie a bioetanolui la scară comercială. Utilizând tehnologia sunliquid®, bioetanolul este produs din reziduuri agricole, cum ar fi paiele de grâu. GETEC foloseşte lignina, reziduul rezultat din producţia bioetanolului, pentru a genera energie, aprovizionând astfel întregul proces de producţie al fabricii Clariant cu căldură şi electricitate – într-un mod sustenabil, eficient şi inovator.”Proiectul nostru din Podari este unul de anvergură pentru întreaga companie. Suntem mândri să construim o fabrică de etanol celulozic la cel mai înalt nivel, stabilind noi standarde cu privire la emisiile de CO2. Alături de GETEC, vom realiza o instalaţie de alimentare cu abur şi energie electrică, neutră din punctul de vedere al CO2-ului rezultat,” a declarat Dr. Markus Rarbach, Director al Diviziei de Biocarburanţi şi Produse Derivate la Clariant.

„Proiectul nostru comun este unul prin care deşeurile sunt tranformate în produse cu valoare adăugată – un exemplu perfect de Waste2Value. Tehnologia de mâine în domeniul aplicaţiilor poate fi folosită chiar acum. Misiunea noastră este de a îi sprijini pe clienţii noştri, precum compania Clariant, în drumul lor spre producţia cu impact zero, asupra mediului. Suntem încântaţi că am primit acest premiu şi de oportunitatea de a aduce acest proiect şi soluţiile oferite de noi, în atenţia publicului,” adaugă Thomas Wagner, CEO –ul Grupului GETEC.

Clariant este o companie inovatoare axată pe produse chimice de specialitate, având sediul în Muttenz, lângă Basel/Elveţia. La data de 31 decembrie 2018, compania avea un număr total de 17.901 de angajaţi. În anul fiscal 2018, Clariant a înregistrat vânzări de 4.404 miliarde de franci elveţieni din afacerile în derulare. Compania activează în patru domenii de business: Produse Chimice de Îngrijire, Cataliză, Resurse Naturale şi Materiale Plastice şi Învelişuri. Strategia organizaţiei Clariant se bazează pe cinci piloni: accentul pe inovaţie prin cercetare şi dezvoltare, valoare adăugată şi sustenabilitate, repoziţionarea portofoliului, accelerarea creşterii şi creşterea profitabilităţii.

@sunliquid este o metodă biotehnologică inovatoare de producere a etanolului celulozic din reziduuri agricole, cum ar fi paie, tulpină de porumb sau trestie de zahăr. În cadrul procesului complet integrat şi optimizat, biocatalizatorii specifici materiei prime descompun celuloza şi hemiceluloza cu randamente ridicate, în condiţii stabile de prelucrare, în zahăr fermentabil. Procesul integrat de producţie a biocatalizatorilor oferă flexibilitate şi reduce costurile de producţie. În etapa următoare, un organism de fermentare optimizat transformă simultan C5 şi C6 în etanol cu randamente ridicate şi timpi de reacţie scurşi. Un proces de purificare extrem de optimizat este esenţial pentru a permite întregii energii necesare procesului să fie derivată din produsele secundare, cum ar fi lignina insolubilă. Etanolul celulozic rezultat economiseşte aproximativ 95% din emisiile de CO2, în comparaţie cu combustibilul fosil. Din iulie 2012, Clariant operează o fabrică pre-comercială în Straubing, care produce până la 1.000 de tone metrice de etanol celulozic pe an, confirmând performanţa tehnică şi economică. Clariant oferă licenţe pentru utilizarea platformei tehnologice sunliquid la nivel global. Prima licenţă a fost vândută în septembrie 2017. Clariant a anunţat, de asemeanea, investiţia într-o primă instalaţie comercială de acest fel, în România, ceremonia de demarare a investiţiei având loc în luna septembrie 2018.

GETEC este un partener de vârf pentru industrie şi pentru domeniul imobiliarelor, având soluţii energetice inteligente, eficiente şi ecologice – în Germania şi nu numai. Promisiunea „We have the energy for more”, este principiul care ghidează aproximativ 1.400 de angajaţi. Datorită know-how-ului în inginerie, competenţei de reglementare remarcabilă, vitezei de acţiune şi expertizei dovedite a sustenabilităţii, ei îi ghidează pe clienţi printr-o lume energetică din ce în ce mai complexă, reducând în acelaşi timp amprenta de carbon. GETEC este prezent în unsprezece ţări şi a generat vânzări de aproximativ 600 de milioane de Euro în 2018.

Share This Article