Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că, începând cu săptămâna viitoare, comisarul şef în rezervă Traian Berbeceanu va fi şeful său de cabinet.
Vela a declarat, într-o conferinţă de presă, că a încercat să aducă în echipa lui oameni cu care să poată acţiona şi alături de care să îşi îndeplinească misiunea de ministru, scrie Adevărul.
Traian Berbeceanu spune că propunerea lui Marcel Vela de a-l numi şef de cabinet al ministrului de Interne îl onorează şi îl responsabilizează şi menţionează că va urma o perioadă cu multă muncă, însă se bazează pe sprijinul profesioniştilor din Poliţia Română.
„Propunerea domnului ministru Marcel Vela mă onorează şi mă responsabilizează, în egală măsură! Va fi nevoie de multă muncă şi multă determinare. Şi ne vom baza pe sprijinul tuturor profesioniştilor din Poliţia Română! Va fi bine! Doamne ajută”, a scris Traian Berbeceanu, pe Facebook.
Traian Berbeceanu, supranumit „Comisarul Cattani” a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, care are competenţă în judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu, din anul 2005 până în 2011. În 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România pentru destructurarea unei grupări specializate în furt de fier vechi din judeţul Hunedoara, denumită „Hidra”. Un număr de 49 de persoane au fost atunci trimise în judecată pentru activităţi de furt de fier vechi în valoare de milioane de euro din zona industrială a municipiului Hunedoara. De la momentul respectiv, BCCO Alba Iulia a ocupat în fiecare an primul loc pe ţară în competiţia cu structurile similare.
Berbeceanu este unul dintre cei mai cunoscuţi poliţişti din România, recunoscut pentru integritate şi eficienţă. A stat în arest aproape o lună, din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, în dosarul deschis pe numele lui de DIICOT Alba fără a avea probe, acuzaţia fiind de sprijinire a unei grupări suspectate de evaziune fiscală de peste 3,5 milioane de lei cu produse petroliere. După arestarea sa, Berbeceanu a fost schimbat din funcţie şi trimis, din decembrie 2013, să lucreze Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.
În 1 noiembrie 2013, dosarul lui Traian Berbeceanu a fost preluat de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Alba la Structura Centrală a DIICOT. În iulie 2014, Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată pentru luare de mită, sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la delapidare. În iunie 2016, a fost achitat în primă instanţă.
În paralel, procurorii DNA au început o anchetă privind “fabricarea” dosarului lui Berbeceanu de către DIICOT Alba, prin care şeful de atunci al Direcţiei, Ioan Mureşan, ajutat de Nicolaie Cean şi Alin Mirel Muntean, au vrut să îl reducă la tăcere pe fostul şef al BCCO Alba şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina.
Procurorii DNA au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că Traian Berbeceanu voia să sesizeze organelor de anchetă fapte penale care ar fi fost comise de Mureşan, Cean şi Muntean, pe care le constatase ca şef al BCCO Alba Iulia. În acest context, cei trei au avut „o reacţie de apărare, generată de panică şi concretizată în efectuarea unor demersuri infracţionale care au urmărit «reducerea la tăcere» a ofiţerului de poliţie”.