Peste o mie de craioveni au sărbătorit Ziua României în centrul oraşului. În Bănie, nici în acest an nu s-au împărţit porţii de mâncare, dar oamenii s-au prins în joc alături de artiştii populari. Aceasta, nu înainte de a aplauda forţele de ordine care şi-au prezentat echipamentele în cadrul paradei militare.
Sărbătorirea Zilei Naţionale a României, la 101 ani de la Marea Unire, a debutat, la Craiova, ca de obicei, cu o slujbă religioasă, urmată de discursul oficialităţilor.
„Evocăm astăzi, într-un moment de solemnă sărbătoare, cea mai înălțătoare filă din trecutul nostru, în care stă înscrisă realizarea visului secular de unitate a tuturor românilor în interiorul acelorași granițe, un act de voință care avea să contureze pentru totdeauna viitorul acestei țări, ca stat indivizibil, liber și puternic. 1 Decembrie proiectează peste timp o lecție esențială pentru generațiile prezentului, vorbindu-ne de fiecare dată despre curaj și fermitate, despre maturitate politică și abilitate diplomatică, despre patriotism autentic și devotament dus până la sacrificiu – repere majore care ne-au purtat până la ceasul împlinirii naționale. «Dacă România astăzi e întregită, dacă unitatea neamului e înfăptuită, o datorăm armatei române», se amintea în Adunarea Deputaților, la un an de la Marea Unire. Omagiul nostru se îndreaptă către toți eroii care și-au pus viețile în slujba acestui deziderat, către veteranii de război care au luptat pentru a apăra și a păstra această reușită capitală. Din prețuire pentru opera predecesorilor, suntem datori să promovăm valorile prin care, ca națiune, putem merge mai departe pe drumul pe care ei ni l-au deschis; să celebrăm Unirea cultivând unitatea, în sensul solidarității între români, și să ne lăsăm în permanență ghidați de spiritul de înțelegere și de respectul reciproc. Cu prilejul Zilei Naționale, permiteți-mi ca, în calitate de președinte al Consiliului Județean, să le adresez tuturor craiovenilor și doljenilor calde urări de sănătate, fericire, putere de muncă și succes în tot ceea ce își propun. La mulți ani!”, a fost mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, le-a transmis celor prezenţi: „Sărbătorim astăzi împreună Ziua Națională a României, o zi plină de semnificaţii pentru trecutul şi prezentul ţării noastre. 1 decembrie este ziua care, an de an, ne amintește că națiunea română are forța de a-și împlini marile idealuri. O zi sfântă care a încununat în mod fericit lupta tuturor acelor soldați necunoscuți ce au făcut posibilă Marea Unire, eroii cu care ne mândrim.
Cu atât mai mult, astăzi, noi suntem datori să onorăm demnitatea acelui moment şi să fim cu adevărat buni români. Să dovedim că avem maturitatea şi curajul de a veghea asupra celor obţinute de înaintaşii noştri cu atâta jertfă. Pentru asta avem nevoie de încredere și speranță în viitorul pe care noi înșine, ca națiune, alegem să-l construim, fără a neglija valorile democrației și libertății.
Dragi craioveni,
Craiova a fost mereu un oraş al începuturilor, un oraş care a luat parte la toate marile transformări naţionale. Astfel, Marea Unire din 1918 a fost şi va rămâne o pagină de referinţă și în istoria comunității noastre. Iar implicarea craiovenilor în actul înfăptuirii României Mari a fost una substanțială din punct de vedere uman, militar, administrativ, dar și din punct de vedere cultural, al patrimoniului lăsat pentru istorie de oamenii acelor timpuri. Să nu uităm că oltenii noștri au participat la toate evenimentele înfăptuirii statului modern român, începând cu 1821 și până în 1918. De asemenea, mulți dintre intelectualii craioveni din timpul primului război mondial au fost mesageri de seamă ai crezului românilor pe oriunde se duceau, atât în țară, cât și în străinătate.
La 101 de ani depărtare de acele momente, dar și la 30 de ani de la Revoluția din 1989, avem obligația de a ne cinsti eroii, lăsând deoparte micile orgolii și trebuie să ducem mai departe cu mândrie și demnitate cultura și tradițiile românești. Suntem un stat respectat al celei mai importante alianțe politico-militare din lume și facem parte din marea familie a Europei.
La moment aniversar, să ne amintim că, în istorie, rămân doar faptele mărețe, gândite pentru urmașii copiilor noștri. Așa că, de ziua României, vă doresc să vă împliniți visurile și haideți să ne construim împreună viitorul având în minte principiile înaintașilor: dragostea de ţară, iubirea pentru valorile naţionale, pentru istorie și iubirea pentru cultură. La mulți ani Craiova, La mulți ani România!”
Manifestările au continuat cu depuneri de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi parada militară, anul acesta, impresionantă ca număr de militari și echipamente, asigurate de Ministerul Apărării Naționale, Jandarmeria Română, ISU, Administrația Națională a Penitenciarelor și Poliția Locală Craiova. La paradă au luat parte peste 500 de militari de la unitățile specifice fiecărui tip de armă din Ministerul Apărării Naționale și din sistemul național de siguranță, aceştia aducând la defilare peste 60 de vehicule.
Ca noutate, în acest an la defilarea de 1 Decemebrie a luat parte şi o grupare canină. Unii dintre patrupezii specialzaţi în misiuni de căutare-salvare fac parte din echipa ce va reprezenta România, anul viitor, la Campionatul Mondial de Salvare.