Zi de doliu în Albania după cel mai violent seism din ultimul deceniu

Jurnalul Olteniei
2 Min Read

Miercuri este zi de doliu în Albania după ce un seism puternic produs marți, cel mai violent din ultimele decenii, a lăsat în urmă peste 25 de morți și sute de răniți, informează AFP. Între timp, echipe internaționale de salvatori caută în continuare supraviețuitori printre rămășițele clădirilor prăbușite.

Peste 650 de persoane au fost rănite iar multe sunt în stare grava, salvate de sub dărâmături. Maratonul căutărilor a continuat în întuneric, la lumina lanternelor frontale, pentru găsirea supravieţuitorilor.

Echipele de intervenţie, ajutate de câini dresaţi pentru căutare-salvare, drone şi utilaje grele, au descoperit miercuri alte trei trupuri neînsufleţite printre rămăşiţele clădirilor prăbuşite în timpul cutremurului puternic produs marţi dimineaţă, informează Mediafax care citează Reuters.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mulți locuitori au dormit pe străzi, în corturi, de teama replicilor.

Cutremurul principal, cu magnitudinea 6,4, produs marţi, la ora locală 3:54 (2:54 GMT), a avut epicentrul la 30 kilometri vest de Tirana şi a fost resimţit în regiunea Balcanică şi în regiunea Puglia din sudul Italiei. Mai multe clădiri s-au prăbuşit prinzând victimele sub munţi de dărâmături.

Au fost până acum nu mai putin de 250 de replici, unele puternice, de magnitudine peste 5.

Românii au trimis în ajutor echipe de intervenție și utilaje. Ministerul de Externe de la București a emis în această seară o atenționare de călătorie pentru Albania. Românii sunt sfătuiți să amâne călătoriile care nu sunt necesare.

Un seismolog albanez, Rrapo Ormeni, a declarat că este vorba despre cel mai puternic seism produs în regiunea Durres după anul 1926.

Seismul principal a fost resimțit în Balcani, în special în Sarajevo din Bosnia și Herţegovina, la aproximativ 400 kilometri distanţă, în Novi Sad din Serbia, la aproximativ 700 kilometri distanță, dar și în unele regiuni din Italia.

De la București, au fost trimise în Albania două avioane MapN cu 52 de specialiști în operațiuni de căutare-salvare și 12 tone de echipamente necesare intervențiilor în situații de urgență. Personalul și tehnica sunt trimise de Ministerul român de Interne.

Share This Article