Gorj. Rechizitoriul din dosarul „Mafia Permiselor“, anulat

Jurnalul Olteniei
4 Min Read

După șase ani de procese, o instanță de judecată a Tribunalului Gorj a luat, ieri, o decizie surprinzătoare în dosarul denumit „Mafia permiselor“, potrivit igj.ro

Completul de judecată a anulat rechizitoriul prin care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis în judecată a nou cadre medicale, pentru comiterea unor falsuri la întocmirea fișelor medicale. Instanța de judecată a constatat că soluționarea dosarului nu era de competența procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, dar și a polițiștilor de la Direcţia Generale Anticorupţie.

Totodată, instanța a mai stabilit că nici SRI și-a depășit atribuțiile în acest caz.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Admite cererile și excepțiile formulate de inculpații Vodislav Dana – Maria, Băltăreţu Dinică-Elena, Lehner Rodica, Răcman Elena Liliana, Băltăreţu-Dinică Virgil-Vasile, Silian Vasile şi Oprişor Elena Valentina, prin apărătorii aleși, referitoare la necompetența materială, personală și funcțională a organelor de urmărire penală care au instrumentat dosarul nr. 449/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. În conformitate cu decizia nr. 302 din 4 mai 2017 a Curţii Constituţionale, constată nulitatea absolută a rechizitoriului nr. 449/P/2013 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, a urmăririi penale în ansamblul său şi exclude toate probele administrate în dosarul nr. 449/P/2013, sancţiunea nulităţii absolute fiind atrasă de necompetenţa materială a procurorului care a emis rechizitoriul, de necompetenţa personală a lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, care au administrat probe în cursul urmăririi penale, precum şi de necompetenţa funcţională a Serviciului Român de Informaţii care a procedat la punerea în exploatare a mandatelor de supraveghere tehnică emise în cursul urmăririi penale. În baza art. 20 din Costituţia României cu aplicarea art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, privind dreptul la un proces echitabil, dispune desesizarea instanţei şi restituirea dosarului nr. 449/P/2013 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea refacerii urmăririi penale de organele competente potrivit legii. În baza art. 20 din Constituţia României cu aplicarea art. 1 protocol 1 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dispune următoarele“, se arată în hotărârea instanței de judecată.

De asemenea, completul de judecată a mai hotărât ridicarea sechestrelor.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată.

Nouă persoane au fost trimise în judecată, ăn acest dosar: Dana Vodislav, medic oftalmolog, Elena Bălţăreţu, medic primar radiologie şi imagistică medicală şi fiul acesteia, Rodica Lehner, medic specialist medicina muncii, Liliana Răcman, asistent medical, Eugenia Adam, optician, Vasile Silian, specialist psihiatru, Carmen Vioreanu, medic psihiatru şi psihologul Valentina Oprişor. Dintre aceştia, doar Dana Vodislav este arestată preventiv la domiciliu, iar ceilalţi se află sub control judiciar. Acuzaţii împotriva acestora constau în trafic de influenţă, luare de mită, fals, uz de fals şi alte infracţiuni. Doctoriţa Băltăreţu este acuzată că ar fi stabilit relaţii cu mai mulţi medici, care acceptau să consemneze în fals realizarea unor investigaţii medicale pentru cele şapte specialităţi clinice necesare eliberării avizului medical pentru permisul de conducere. În realitate, analizele nu erau realizate. Semnăturile şi parafele aplicate de către medicii specialişti se făceau în schimbul unor sume de bani, cuprinse între 3 şi 5 lei per fişă.   Oamenii legii au stabilit că în acest fel au fost eliberate mii de fişe medicale.

Share This Article