miercuri, noiembrie 20, 2024

Ultima ora

Sport

Campanie de conştientizare: Cunoaşte-ţi pulsul în fiecare zi şi salvează inima de aritmii

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor lansează campania de conştientizare „Cunoaşte-ţi pulsul în fiecare zi şi salvează inima de aritmii!”, în contextul în care peste 200.000 de cazuri unice cu fibrilaţie atrială s-au înregistrat în spitalele din România în decursul unui an, potrivit Agerpres.

Potrivit unui studiu al ANPP, 8.200 de români mor în fiecare an în urma unui accident vascular cerebral cauzat de fibrilaţia atrială.

„Pacienţii cu fibrilaţie atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral (AVC) dacă nu este diagnosticat şi tratat la timp. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenţie a AVC pe fond de fibrilaţie atrială, mai ales cu noile generaţii de anticoagulante, care nu mai necesită monitorizare permanentă. Prin această prevenţie reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienţii diagnosticaţi şi trataţi. Pacientul care face AVC, pe fond de fibrilaţie atrială, rămâne cu deficite neurologice importante şi care dau dizabilitate/ invaliditate pe termen lung: invaliditate motorie şi cognitivă, depresie etc, inclusiv afectarea familiilor acestor pacienţi” a declarat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fibrilaţia atrială este o tulburare de ritm cardiac, care face ca inima să pulseze neregulat. Cea mai simplă modalitate de a detecta tulburările de ritm cardiac aşa cum este fibrilaţia atrială este printr-o simplă verificare a pulsului.

„Dacă este netratată, în atrii se formează nişte cheaguri care pot pleca de acolo şi ajung în circulaţie şi pot obtura un vas, producând o embolie, iar dacă este tratată necorespunzător, adică dacă se folosesc anticoagulante în cantitate insuficientă, cheagurile persistă, iar dacă sunt în cantitate mai mare, avem un accident vascular cerebral hemoragic”, explică Paul Istrătescu, medic Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov.

Politica