Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a emis un proiect de hotărâre prin care propune schimbarea din funcţia de guvernator din partea României la Banca Internaţională de Investiţii a lui Eugen Teodorovici. BII este banca fostului CAR, creată la iniţiativa URSS.
Director pentru România în Consiliul Directorilor Băncii Internaţionale de Investiţii este directorul general din Ministerul Finanţelor Publice responsabil cu coordonarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale, iar supleantul său este şeful de serviciu responsabil cu gestionarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale sau o persoană responsabilă cu coordonarea relaţiilor cu instituţiile financiare internaţionale, desemnată de ministrul finanţelor publice”, se arată în proiectul de act normativ.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, măsura este propusă „pentru a asigura o mai bună operativitate şi flexibilitate în reprezentarea României în cadrul structurilor de conducere ale acestor instituţii financiare”.
Eugen Teodorovici este, din toamna anului trecut, guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii, instituţie care finanţa în trecut Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER) – creat la iniţiativa URSS în 1949 ca echivalent al OECE (Organizaţia Europeană pentru Cooperare Economică), scrie Adevărul.
Potrivit datelor postate pe site-ul Băncii Internaţionale de Investiţii, numirea lui Teodorovici s-a făcut în data de 15 noiembrie 2018, în subordinea lui fiind Cucu Boni Florinela, director general în Ministerul Finanţelor din România şi Iacobescu Oana Beatrice, director în cadrul MFP.
Florin Cîţu susţinea că numirea lui Teodorovici în funcţia de guvernator al BII este în incompatibilitate cu funcţia de deputat, fiind suspect şi modul în care Teodorovici l-a înlocuit pe secretarul de stat în MFP, Attila Gyorgy.
Banca Internaţională de Investiţii (BII) a fost înfiinţată ca bancă a CAER (fostul spaţiu economic comunist), printr-un acord semnat pe 10 iulie 1970 între Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România şi Slovacia (acum membre UE şi NATO), pe lângă Rusia, Mongolia, Vietnam şi Cuba.