Aproape 4.000 de porci sunt ucişi în aceste zile într-o fermă nou-înfiinţată în judeţul Olt, după ce pesta porcină africană, semnalată în localitate, dar focarele fiind stinse între timp, a cuprins şi exploataţia.
Ferma de mari dimensiuni, autorizată pentru o capacitate de zeci de mii de capete, a fost înfiinţată în iunie 2019, în localitatea olteană Ipoteşti, scrie Adevărul.
În această localitate au fost semnalate două focare de pestă porcină africană, în gospodăriile populaţiei, acestea însă au fost stinse între timp, anunţul fiind făcut chiar în urmă cu o săptămână, când şi restricţiile privind mişcarea animalelor, instituite prin prisma factului că ferma se afla în zona de protecţie/supraveghere, erau ridicate pentru ferma comercială. În cursul acestei săptămâni s-a semnalt, în schimb, boala chiar în exploataţia comercială, după confirmare fiind adoptată măsura sacrificării tuturor porcilor.
Ferma, care a beneficiat de finanţare europeană era considerată o fermă etalon din punct de vedere al capacităţii şi cu rezultate foarte bune în trecut, compania a decis achiziţia activului încă din anul 2013, iar în anul 2017 a obţinut o finanţare europeană prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
„A fost confirmată pesta porcină africană şi la o exploataţie comercială de suine aflată în localitatea Ipoteşti, unde de astăzi, se aplică măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de 3.755 capete suine, conform planului de măsuri de combatere a bolii, aprobat în şedinţa CLCB din data de 31.10.2019“, a transmis DSVSA Olt.
De la debutul epidemiei de pestă porcină africană, în judeţul Olt s-au confirmat 115 focare, în 25 de localităţi ale judeţului, dintre acestea fiind stinse 29: 11 focare stinse în Sprîncenata (localităţile Sprîncenata şi Uria) ; 3 focare stinse în Dăneasa (localităţile Dăneasa şi Zănoaga) ;1 focar Brebeni ; 2 focare Ipoteşti ; 1 focar Vîrtopu ; 3 focare în Drăgăneşti Olt (localităţile Drăgăneşti Olt şi Comani) ; 2 focare în Şerbăneşti ; 4 focare în Crîmpoia şi 2 focare în Ghimpeţeni. În gospodăriile în care s-a semnalat boala au fost ucişi 952 porci afectaţi, alţi peste 2.000 fiind ucişi preventiv, uciderea preventivă fiind adoptată ca măsură de luptă în focar în localităţile Cilieni, Sprîncenata, Slăveni(Gostavăţu), Stoeneşti şi Orlea, unde au fost eliminaţi 2.036 porci . „Au fost achitate desăpăgubiri în valoare de 1.243.528 lei pentru 321 de exploataţii afectate de pestă porcină africană (focare de boală şi ucidere preventivă) din localităţile Cilieni, Slăveni(Gostavăţu), Stoeneşti, Gura Padinii, Drăgăneşti, Ianca, Văleni, Ipoteşti, Gărcov, Vârtopu şi Crîmpoia . În ceea ce priveşte mediul silvatic sunt confirmate 3 cazuri la mistreţi vânaţi pe FV40 Dăneasa şi pe FV53 Orlea“, au precizat reprezentanţii Direcţiei Saniotare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt.