marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Comisia MCV, convocată astăzi pentru prima dată după raportul dur al Uniunii Europene

Şefii parchetelor discută, luni, la ministerul Justiţiei despre raportul MCV, fiind pentru prima dată când Comisia este convocată. Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a spus că va propune ca fiecare instituţie să vină cu un set de măsuri şi cu un calendar pentru rezolvarea problemelor din justiţie.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, luni, că a invitat la Ministerul Justiţiei toate instituţiile care fac parte din Comisia MCV, precum şi asociaţiile profesionale, scrie hotnews.ro

Ana Birchall a spus că va propune o ritmicitate în ceea ce priveşte întrunirea Comisiei MCV şi că şi-ar dori ca, pe lângă analiza proprie, fiecare instituţie să vină cu un set de măsuri şi cu un calendar pentru rezolvarea problemelor din Justiţie şi ridicarea MCV.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceasta a anunţat, încă din 22 octombrie, că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV compusă din reprezentanţi ai instituţiilor care au un rol în privinţa funcţionării sistemului judiciar din România, pentru a discuta un plan pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene. De asemenea, ea a cerut tuturor instituţiilor din sistem o analiză asupra rapoartelor GRECO şi MCV şi a intrat în conflict cu şefa CSM, Lia Savonea, care nu i-a transmis un astfel de document.

Comisia Europeană a propus Consiliului UE şi Parlamentului European menţinerea mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) asupra României, în condiţiile în care ţara noastră „ a făcut paşi înapoi” în lupta anticorupţie şi independenţa justiţiei în anul 2019. Executivul European arată în raportul MCV pe anul 2019 că „situaţia din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare”.   Comisia Europeană notează în concluziile raportului MCV 2019 că a fost „nevoită să revină frecvent la evoluţiile din România privind reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei”.

„În fiecare din aceste ocazii, Comisia Europeană a constatat frecvenţi paşi înapoi de la progresele care fuseseră făcute în anii trecuţi de România şi notate în raportul din noiembrie 2018”, se arată în concluziile raportului MCV 2019.

De asemenea, Comisia menţionează că România a fost aproape de a fi supusă mecanismului european de protejare a statului de drept în ţările membre.

„Evoluţia situaţiei din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare. Ca rezultat, Comisia Europeană a fost nevoită să informeze autorităţile române în mai 2019 că, dacă ameliorările necesare nu aveau să fie făcute imediat sau dacă mai erau făcuţi paşi greşiţi, Comisia ar fi început proceduri sub cadrul legal european al protejării statului de drept, care prevedea un dialog prin care să fie abordate îngrijorările la statul de drept şi care pot trece dincolo de parametrii MCV”, arată Comisia Europeană.

Politica