Bunătăţi de toamnă, din gospodăriile oltenilor în Piaţa Centrală

Ana-Maria Constantinescu
3 Min Read

Murături, dulceţuri, ţuică şi alte bunătăţi de toamnă, toate produse în gospodăriile românilor, au putut fi găsite, joi, în Piaţa Centrală din Craiova, unde a avut loc cea de-a treia ediţie a Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti.

Sărbătoarea este dedicată producătorilor autohtoni, mai ales produselor autentice obţinute în gospodării.


„Sărbătorim a treia ediţie a Zilei Naţionale a Produselor Agroalimentare Româneşti, o zi specială pentru producătorii din judeţul nostru şi nu numai, o zi prin care ne dorim să punem în valoare produsele tradiţionale româneşti, să venim cu ele pentru expunere în Piaţa Centrală, ca aceşti comercianţi autohtoni să poată vinde produsele lor tradiţionale obţinute în propriile gospodării, în propriile ferme, către cetăţenii Craiovei şi nu numai”, a declarat Alin Mărăcine, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova


La rândul său, administratorul public al oraşului, Sorin Manda, a afirmat: „E o zi foarte importantă pentru noi, mai ales că este decretată ca şi Zi naţională a produselor agroalimenare româneşti. Judeţul Dolj, Oltenia, în general, este recunoscută pentru produsele tradiţionale româneşti iar noi, cei din conducerea Primăriei am venit aici să dăm un mesaj de susţinere acestor producători locali mai ales că suntem într-o perioadă în care sunt foarte multe discuţii în ceea ce priveşte dublul standard al produselor venite din import şi atunci cred că cetăţenii României, cumpărătorii, trebuie să vină să cumpere aceste produse, să sprijine până la urmă producătorii autohtoni”.
Goge Geanina Alina a venit în Piaţa Centrală cu zacuscă şi diverse sortimente de murături. Toate sunt produse în grădina familiei, din Desa, iar la prepararea conservelor spune că este ajutată de cumnata sa.
„Avem murături de tot felul: gogoşar umplut cu struguri, conopidă, dulceaţă de ardei iute, zacuscă de vinete, zacuscă cu fasole. Toate produsele sunt naturale, făcute în casă, bio”, ne-a declarat femeia.
Un alt doljean s-a gândit că ar putea să vândă must proaspăt. Ceea ce a şi făcut. Clienţii nu s-au lăsat aşteptaţi. Mai ales că oamenii au asistat la procesul de stoarcere a strugurilor. „Lumea vine să cumpere. E must proaspăt, făcut acum la faţa locului, din struguri de la noi, de la Dolj”, a spus omul.


Cosmin Motreanu a venit din Argeş, cu ţuică de prune.

„Se culeg prunele se pun în vase mari la fermentat câteva luni de zile, apoi se bagă în cazan şi se face ţuica. Sunt prunele noastre şi lucrăm legal. Culoarea asta frumoasă o are de la butoi. E din lemn de stejar. Cu cât stă mai mult în butoi, cu atât mai bine”, a spus argeşeanul.
Doljenii care au ajuns în Piaţa Centrală au găsit şi dulciuri de casă, ori fructe uscate, dar a fost coadă la standurile cu mâncare, sărmăluţele fiind la mare căutare.

Share This Article