Bani de la Guvern pentru încălzirea Severinului

Jurnalul Olteniei
4 Min Read

Guvernul alocă, din nou, din Fondul de Rezervă, bani pentru încălzirea municipiului Drobeta Turnu Severin. Conform primarului Marius Screciu, ar fi vorba despre 25 milioane lei. „Nu ne ajung, ne trebuie mult mai mult, dar sunt buni și ăștia”, a spus edilul adăugând că „nu se pune problema” ca severinenii să nu primească agent termic la iarnă.
De cinci ani, Severinul primește sprijin financiar de la Guvern pentru încălzirea orașului.
Problemele au apărut după falimentul Regiei Autonome pentru Activitate Nucleară și închiderea Termocentralei Romag Termo. Pentru încălzirea orașului, autoritatea locală a închiriat două cazane de la fosta Termocentrala Halânga și pentru a le pune în funcțiune cumpără păcură, un combustibil scump și care se consumă în cantități mari.
De altfel, încălzirea municipiului Drobeta Turnu Severin a fost subiect de analiză și dezbatere în ședința comună a Comisiei de Dialog Social și Comitetului de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Mehedinți la Prefectura Mehedinți. Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Mehedinți, din materialul prezentat de reprezentantul Primăriei Municipiului, a rezultat că datoria pentru combustibilul utilizat iarna trecută nu a fost plătită în totalitate și se caută soluții de achiziționarea motorinei necesare pentru iarna care bate la ușă.
„Prefectul Nicolae Drăghiea, nemulțumit că problema trenează de ani de zile și nu este nouă, a spus că singura soluție este, din nou, un ajutor guvernamental promis deja municipalității severinene. În final, SPAET Dr. Tr. Severin a dat asigurări că odată cu închirierea capacităților de producție energie termică, se vor întruni toate condițiile pentru furnizarea agentului termic consumatorilor din municipiu”, se arată în comunicatul oficial al Prefecturii Mehedinți.
Autoritățile locale promit de ani buni că vor veni cu o soluție mai avantajoasă pentru încălzirea orașului.
Recent, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, a afirmat că există o soluţie pentru încălzirea oraşului pe termen lung. Potrivit acestuia, este vorba despre construirea unei centrale termice în cogenerare de înaltă eficiență.
“Din punct de vedere tehnic, centrala va avea următoarea echipare: 8 motoare termice de către 4,4 MWe + 3,7 MWt (3,2 Gcal) fiecare, 1 cazan de apă fierbinte (CAF) de 30 Gcal/h, 1 cazan de apă fierbinte (CAF) de 20 Gcal/h, 1 cazan de apă fierbinte (CAF) de 10 Gcal/h”, a precizat Screciu.
Valoarea investiției este de 59 milioane euro inclusiv TVA, iar edilul a susținut că în acest moment sunt două variante de finanțare: “1.Prin OU 53/2019 privind finanțarea investițiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților – 85% din valoarea investiției prin sume transferate de la Guvern și 15% de la bugetul local. 2. Fonduri europene Axa 10.D Decarbonificare – finanțare 70% bani europeni și 30% fonduri de la bugetul local”.
Marius Screciu a mai declarat că în funcție de prețul la gaze și prețul curentului electric produs de noua centrală, este preconizat un preț al gigacaloriei în jurul valorii de 250 lei inclusiv TVA. “Ținta noastră este ca prețul gigacaloriei să fie mai mic decât cel produs prin centrale de apartament pe gaz”, a conchis primarul Severinului.

Distribuie acest articol