Mircea Criste, adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul armată, justiţie, poliţie, penitenciare, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presăm, că, în cazul Caracal, s-a adresat mai multor autorităţi, dar nu a primit răspuns de la toate.
„Cazul Caracal e foarte larg, pentru că acolo sunt o serie de instituţii implicate. (…) Ne-am adresat unei multitudini de autorităţi, nu am primit răspuns de la toate. De la Ministerul de Interne nu am primit încă răspunsul, e o parte importantă, acolo la IGPR ne-am adresat cu multe întrebări, ne-am adresat chiar şi CSM-ului pe partea de justiţie, nu implicându-ne în felul în care se face ancheta, şi am primit un răspuns de la CSM că nici ei nu se implică, nu pot să ne spună, dar am întrebat – nu am primit încă răspuns, o să mai revenim – dacă organul de urmărire, în speţă procurorii, sunt cumva instruiţi pentru a face în acţiunile lor o deosebire în cazul în care domiciliul nu se mai bucură de inviolabilitate”, a spus Criste, conform Agerpres.
Avocatul Poporului s-a adresat chiar şi autorităţilor locale: „Ne-am adresat chiar Primăriei Caracal, spre exemplu, să ne spună, asta am întrebat şi la Ministerul de Interne, dacă atunci când apare o situaţie din aceasta, nu ştiu, mai multe crime, poţi să bănuieşti un criminal în serie, comunitatea respectivă e informată, se trage un semnal de alarmă ca să ştii să te păzeşti, că oamenii am văzut sunt mai degrabă avertizaţi din presă. (…) Eu cred că asta ar trebui făcut la nivelul Poliţiei Locale. Am adresat întrebări despre felul în care e reglementat transportul în comun al elevilor şi al celorlalte persoane, ne-am adresat tuturor consiliilor judeţene”.
Acesta a amintit că au fost întrebate ministerele de Interne şi Educaţiei dacă există încheiate anumite înţelegeri ca dinspre şcoli să se transmită spre organele de poliţie informaţia dacă un elev lipseşte o zi sau două de la cursuri, mai scrie Agerpres.
La rândul său, conform sursei citate, Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că o concluzie în cazul Caracal ar fi ”funcţionarea defectuoasă”.
„O funcţionare defectuoasă e o concluzie bună până la urmă şi adevărată, pentru că s-a constatat această funcţionare defectuoasă. Noi ne-am adresat, de exemplu, cu întrebări inclusiv mai întâi STS (…), să aflăm şi noi cum se face încadrarea, instruirea celor care lucrează acolo, volumul de muncă”, a afirmat Weber.