Dexonline, suspendat pentru o cauză nobilă

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

Platforma Dexonline, care include cele mai cunoscute dicţionare ale limbii române, se alătură grevei climatice globale declanşate vineri, fiind indisponibilă până pe 21 septembrie, ora 00.00.

„Casa noastră arde. Pe 20 septembrie 2019 dexonline participă la greva climatică globală. Scopul grevei este să atragă atenţia lumii (atât guvernelor, cât şi populaţiei) că schimbările climatice sunt o problemă reală şi urgentă. dexonline va participa la această grevă. Site-ul dexonline.ro este indisponibil până pe 21 septembrie 2019, ora 00:00”, se arată într-un anunţ care se afişează utilizatorilor în momentul în care doresc să consulte dexonline.ro.

Administratorii platformei spun că participă la grevă pentru că România este una dintre ţările cele mai refractare din Uniunea Europeană în ce priveşte cauzele, gravitatea şi soluţiile problemei schimbărilor climatice, informează Mediafax.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Platforma prezintă şi o listă a schimbărilor climatice, menţionându-se că „variaţiile din prezent au un ritm mult mai rapid decât episoadele din trecut”.

Majoritatea covârşitoare a oamenilor de ştiinţă cred că schimbările din prezent sunt cauzate de activităţi omeneşti, mai arată platforma, dând ca exemple emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de industrie şi de agricultură, defrişările în masă, creşterea populaţiei, care se corelează cu distrugerea mediului.

Printre efectele schimbărilor climatice sunt enumerate creşterea temperaturii medii globale, dispariţia speciilor de animale şi plante, creşterea nivelului mării, schimbarea frecvenţei şi duratei precipitaţiilor şi ale fenomenelor extreme, acidularea oceanelor, topirea gheţarilor şi a calotelor polare.

Organizatorii, Global Strike 4 Climate, au anunţat că proteste similare au loc în 110 localităţi din Australia, relatează agenţia The Associated Press.

Australia este cel mai mare exportator de cărbune şi gaz natural lichefiat din lume. Manifestanţii australieni cer autorităţilor să ia măsuri mai drastice pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Demonstraţii similare sunt programate în majoritatea ţărilor din lume, inclusiv România, fiind aşteptaţi milioane de participanţi la nivel global. În Statele Unite sunt programate vineri peste 800 de evenimente cu această ocazie, iar în Germania ar urma să se desfăşoare peste 400 de manifestaţii.

Greva climatică este parţial inspirată de activismul elevei suedeze Greta Thunberg, care a lansat o campanie de proteste săptămânale, intitulată „Vineri pentru Viitor”, cu scopul atragerii atenţiei asupra efectelor schimbărilor climatice.

 

Share This Article